Back

ⓘ Federacija Bosne i Hercegovine - Institucije Bosne i Hercegovine, Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Bosne i Hercegovine ..
                                               

Institucije Bosne i Hercegovine

Narodna skupština Republike Srpske Vlada Republike Srpske Grad Banja Luka Predsjednik Republike Srpske

                                               

Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine

Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine, također poznata pod nazivom Federalna televizija je javno preduzeće, odnosno nacionalna radio i TV-stanica u BiH. Nastala je 2001. godine transformacijom nekadašnje Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Televizijski program se od 2001. do 2003. emitirao na dva kanala FTV1 i FTV2, da bi se od aprila 2003. emitirao samo na jednom.

                                               

Predstavnički dom Bosne i Hercegovine

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je donji dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predstavničko je tijelo državljana Bosne i Hercegovine. Gornji dom je Dom naroda, koji predstavlja tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjake, Hrvate i Srbe.

                                               

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je zakonodavno tijelo Federacije BiH, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine. Sastoji se od Predstavničkog doma od 98 zastupnika koje biraju neposredno građani, te Doma naroda čije predstavnike biraju kantonalne skupštine.

                                               

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Dom naroda je jedno od dva vijeća Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dok je drugo vijeće Predstavnički dom. Dom naroda se sastoji od 15 delegata od kojih jednu trećinu imenuje Narodna skupština Republike Srpske pet Srba a dvije trećine Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pet Hrvata i pet Bošnjaka. Kvorum čine devet članova, s tim da moraju biti najmanje tri srpska, tri hrvatska i tri bošnjačka delegata.

                                               

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine služi kao poglavar Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine. Ured je osnovan 31. svibnja 1994., a prvi predsjednik bio je Krešimir Zubak. Trenutačni predsjednik FBiH, od 9. veljače 2015. je Marinko Čavara.