Back

ⓘ Ekonomija Bosne i Hercegovine - Alija Behmen, Lista univerziteta u Republici Srpskoj, Nikola Špirić, Vitinica, Nezuk, Bosanskohercegovački dinar ..
                                               

Alija Behmen

Alija Behmen bivši je gradonačelnik Sarajeva i član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Bio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine 2001. - 2003. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao ekonomiju na Sveučilištu u Sarajevu. Također je profesor na Sveučilištu u Sarajevu.

                                               

Lista univerziteta u Republici Srpskoj

Lista univerziteta u Republici Srpskoj. Kompleksna organizacija visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini rezultat je kompleksnog uređenja države u kojemu se 14 različitih ministarstava i odjela koji bave visokim obrazovanjem. Njih po 2 su nadležna za visoko obrazovanje u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko i 12 za visoko obrazovanje u Federaciji.

                                               

Nikola Špirić

Dr Nikola Špirić je srpski političar iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Do 1. novembra 2007. godine bio je na mestu predsedavajućeg Savetu ministara Bosne i Hercegovine kada je podneo ostavku. Osnovnu školu je završio u Drvaru, a srednju školu, diplomske i postdiplomske studije u Sarajevu. Doktorirao je na tezi iz monetarnih i javnih finansija. Radio je kao profesor ekonomije na Univerzitetu u Banja Luci od 1992. Vršio je nekoliko visokih dužnosti. Četiri godine je bio predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Predsedništvo BiH je 4. januara 2007. uredbom i ...

                                               

Vitinica

Vitinica je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Sapna koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 3.116 stanovnika.

                                               

Nezuk

Nezuk je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Sapna koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 989 stanovnika.

                                               

Bosanskohercegovački dinar

Bosanskohercegovački dinar je naziv za novac u BiH od 1992-97 godine. Raspadom Jugoslavije i prijetnjom hiperinflacije, koja je kasnije zadesila Srbiju i Crnu Goru, vlada Republike Bosne i Hercegovine odlučuje se za uvođenje bosanskohercegovačkog dinara.

Users also searched:

...