Back

ⓘ Biografija - Biografija, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, Nikola Simić, Fred Zinnemann, Lav XI, Siksto IV. ..
                                               

Biografija

Biografija, opis života stvarne ili izmišljene osobe, često po redu značajnih događaja; životopis. Obično se pišu biografije istaknutih i zanimljivih osoba. To je književna vrsta s dugom razvojnom tradicijom. Kad bi biografija samo navodila mjesta i datume rođenja i smrti, školovanja, poslovne i obiteljske događaje, bio bi to životopis, ali biografije zadiru dublje, pišu o ljudskim motivima, vrlinama i manama, problemima i kako su se ljudi nosili s njima, osjećajima. Tako nečija biografija može biti drama, a može biti i komedija, može biti poučna, a ako je suhoparna i previše liči na život ...

                                               

Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology

Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology jeste enciklopedija i bibliografski leksikon izdata u Velikoj Britaniji. Ova knjiga, koju je uredio William Smith, izašla je u tri toma i ukupno zauzima 3.700 stranica, te predstavlja jedno od klasičnih dela leksikografije 19. veka. To delo čini celinu sa Smithovim Leksikonom grčkih i rimskih starina i Leksikonom grčke i rimske geografije.

                                               

Nikola Simić

Za ostale upotrebe, v. Nikola Simić razvrstavanje. Nikola Simić bio je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac.

                                               

Fred Zinnemann

Fred Zinemmann je američki reditelj austrijsko-jevrejskog porekla. Njegov verovatno najpoznatiji film je klasični vestern Tačno u podne, sa Garijem Kuperom u glavnoj ulozi, građen na osnovama evropske tradicije klasične tragedije. Ostali važniji filmovi Freda Zinemana su: Odavde do večnosti, Sedmi krst i Čovek za sva vremena. Osvojio je četiri Oskara: za režiju filmova Odavde do večnosti i Čovek za sva vremena takođe i Oskar za najbolji film, te za kratkometražni dokumentarac Benjy 1951. Po mišljenju teoretičara filma, Fred Zineman se svojim najboljim delima svrstao među vrhunske američke ...

                                               

Lav XI

Lav XI. bio je 232. papa, od 1. aprila 1605. do 27. aprila 1605. Pravim imenom Alessandro Ottaviano de Medici, bio je četvrti papa iz dinastije Medici, nakon Lava X, Klementa VII i Pija IV.

                                               

Siksto IV.

Siksto IV. bio je papa od 9. augusta 1471. do 12. augusta 1484. Po njemu je nazvana Sikstinska kapela, koju je za pontifikata njegova nećaka Julija II., koju oslikao freskama Michelangelo. Po njemu nosi ime i jedna kapela u katedrali Savone u kojoj su pokopani njegovi roditelji.