Back

ⓘ Tehnika - Tehnika, daha, Lavaluazijenska tehnika, Hrizelefantinska tehnika, Muzej nauke i tehnike Beograd, Ulje, slikarstvo ..
                                               

Tehnika

Za ostala značenja, v. Tehnika razvrstavanje. Tehnika, skup svih oruđa i znanja proizvodnje koja su se historijski razvijala i koja čovjeku omogućuju djelovanje na prirodu u svrhu prilagodbe prirodnih resursa svojim potrebama. Može se reći da tehnika obuhvaća ili barem duboko prožima svekoliki čovječanstvu dostupan realni i virtualni svijet, osim prirodnih procesa koji se odvijaju bez, ili nezavisno od utjecaja ljudskih djelatnosti. U širem smislu riječi ona obuhvaća sve vrste tvorevina koje su rezultat ljudskih aktivnosti, uključivo građevine, strojeve, instalacije, uređaje, oružja, mater ...

                                               

Tehnika daha

Tehnika daha, tehnika duvanja ili tehnika disanja je osnova sviranja na duvačkim instrumentima i pevanja i zato svako ko se ovim muzičkim disciplinama bavi mora dobro da ovlada ovom tehnikom. Za pomenute dve vrste muzičara veoma je važno da nauče kako da štede potrošnju vazduha pri izvođenju neke fraze ili neke kompozicije, kao i dug dah. Tehnika daha se prvo vežba bez instrumenta, tj. pevanja.

                                               

Lavaluazijenska tehnika

Levaluazijenska tehnika okresivanja je paleolitska, najstarija osmišljena tehnika okresivanja praistorijskih kamenih alatki, koja je zasnovana na prethodnoj pripremi kamenog jezgra radi dobijanja odbitka standardne forme i veličine. Ovakav odbitak se kasnije ponovo obrađivao. Forma alatke je unapred osmišljena i dobija se po okončanju pripreme jezgra. Tehnika je bila pogodna za dobijanje šiljaka i strugača. Javlja se tokom paleolita Levaluazijenskom tehnikom se od jezgra odbijao veći broj odbitaka, tako da su fasete ostajale povezane. Od faseta se vršilo dalje odbijanje prema središtu jezgra.

                                               

Hrizelefantinska tehnika

Hrizelefantinska tehnika je vajarska tehnika koja kombinuje slonovaču i zlato. Drveno jezgro skulpture oblagalo se slanovačom na onim mestima gde je trebalo prikazati delove tela, dok se odeća prikazivala zlatnim pločicama. Najpoznatije delo te tehnike je Fidijna statua boginje Atine za hram na Akropolju.

                                               

Muzej nauke i tehnike Beograd

Muzej nauke i tehnike Beograd je osnovan 6. oktobra 1989. godine. Od 2005. godine se nalazi u zgradi stare termoelektrane na Dorćolu, u ulici Skender-begovoj broj 51.

                                               

Ulje (slikarstvo)

Ulje ili uljana tehnika je slikarska tehnika u kojoj je pigment boje spojen, pomoću ulja. Ova tehnika se raširila u doba pozne gotike i preme Cenino Ceniniju ovu tehniku je otkrio Jan van Ajk. To jasno nije istina jer slojevi koji su napajani uljem pojavili su se još u srednjvekovnom slikarstvu naprimer na slikama Majstor Teodorika.