Back

ⓘ Bosna i Hercegovina - Popis stanovništva u SR Bosni i Hercegovini 1991., Lista radio-stanica u Bosni i Hercegovini, Katoličanstvo u Bosni i Hercegovini ..
                                               

Popis stanovništva u SR Bosni i Hercegovini 1991.

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini je izvršen u martu. 1991. godine, kao dio Popisa stanovništva u Jugoslaviji. Po popisu stanovništva na površini od 51.197 km² 1991. godine u Bosni i Hercegovini živjelo je 4.377.033 stanovnika prema bosanskoj evidenciji, dok je prema jugoslavenskoj evidenciji živjelo 4.364.574 stanovnika.

                                               

Lista radio-stanica u Bosni i Hercegovini

TV Kanali sa Balkana besplatno Communications Regulatory Agency: Radio Stations en) UzivoKanali.com: Bosna i Hercegovina radio stanice uživo na internetu sh) Zbrka.com: Bosna i Hercegovina - Radio uživo sh) RadioStanice.org: Bosna i Hercegovina sh)

                                               

Katoličanstvo u Bosni i Hercegovini

Katoličanstvo je došlo u BIH u 6. vijeku iz grada Salone. Pokrštavanje je bilo iz smjera sjevera od strane Franaka, a s juga od strane Bizanta. Završilo je u 9. vijeku. Najstarija biskupija na području današnje Bosne i Hercegovine je ona u Trebinju, osnovana prije 1022. godine. U srednjovjekovnoj bosanskoj državi, uoči turskog osvajanja živjelo je oko 750.000 katolika, koji su činili većinu stanovništva. Rašireni su bili franjevački samostani. U srednjem vijeku postojali su i Bosanski krstjani, bogumili, vjerska skupina različita od katoličanstva. U osmanskom razdoblju, broj katolika je ja ...

                                               

Savez komunista Bosne i Hercegovine

Savez komunista Bosne i Hercegovine bila je komunistička partija, odnosno republička organizacija Saveza komunista Jugoslavije u Bosni i Hercegovini. Osnovana je godine 1943. od dotadašnjih pokrajinskih organizacija KPJ pod nazivom Komunistička partija Bosne i Hercegovine. Nakon drugog svjetskog rata je postala vladajuća stranka u SR BiH, zavevši jednopartijski režim. Godine 1952. je promijenila ime u SK BiH. Za vrijeme SFRJ je SK BiH uživala reputaciju jedne od konzervativnijih republičkih organizacija SKJ, odnosno manje sklonih reformama, pogotovo onim političkim koje bi se ticala slobod ...

                                               

Zastava Bosne i Hercegovine

Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine proglašena je 4. veljače 1998., zamijenivši prethodnu koja je korištena od neovisnosti ali je Srbi u BiH nisu prihvatili.

                                               

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

Duhovno vodstvo muslimana u Bosni i Hercegovini zove se Rijaset Islamske Zajednice. Prema Ustavu Islamske zajednice, koji je donio Sabor Islamske zajednice na svom zasjedanju u Sarajevu 26. 11. 1997. godine, nalazimo sljedeću definiciju: "Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedna i jedinstvena zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka izvan domovine i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju. Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji, sastavni su dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini."

Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine
                                               

Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine

Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine smješten je u prostoru nekadašnje Stare sinagoge u Sarajevu. Podignut je 1580. kada je rumelijski beglerbeg Sijavuš-paša dao novac za izgradnju velikog stambenog objekta za judaističku sirotinju Sarajeva koji je bio poznat kao Sijavuš-pašina daira, ili Velika avlija. Do kraja XVI. stoljeća u prostoru Velike avlije nastaje prva sinagoga, Stari judaistički hram. U Drugom svjetskom ratu muzej je služio kao zatvor.

                                               

Državna himna Bosne i Hercegovine

Intermezzo je naziv nacionalne himne Bosne i Hercegovine. Himna je usvojena 10. februara 1998. godine zajedno sa novom zastavom. Stara himna Jedna i jedina je zbog navodnog isključivanja spominjanja Srba i Hrvata u tekstu, mada sam tekst ne pominje ni jednu bosanskohercegovačku naciju, zamijenjena himnom Intermeco. Dušan Šestić je napisao muziku a himna nema teksta.