Back

ⓘ Sport u Bosni i Hercegovini - Dnevni avaz, The United Group, Prva liga Republike Srpske, Klix.ba, OBN televizija, Crkva svetog Ante Padovanskog u Lukavcu ..
                                               

Dnevni avaz

Dnevni avaz je najutjecajnija i najčitanija novina u Bosni i Hercegovini. Prvi broj "Dnevnog avaza" odštampan je 15. septembra 1993. godine u Sarajevu. Tiraž novine u 2005. godini iznosio je oko 90.000. Web portal avaz.ba, najposjećeniji je portal u Bosni i Hercegovini. Dnevni avaz je dio izdavačke kuće "avaz-roto press", najveće medijske kuće u Bosni i Hercegovini.

                                               

The United Group

Junajted grupa je alternativni telekom provajder u Balkanskim državama koja radi u dva glavna poslovna segmenta: telekomunikacijske platforne i medija.

                                               

Prva liga Republike Srpske

Prva liga Republike Srpske je jedan od dva drugostepena nivoa nogometnog takmičenja u Bosni i Hercegovini. Prva liga Republike Srpske se odigrava pod pokroviteljstvom Fudbalskog saveza Republike Srpske. Liga se sastoji od 16 klubova. Pobjednik lige se plasira u Premijer ligu. Iz Prve lige RS na kraju sezone ispadaju jedan do tri najslabije plasirana tima a u nju ulaze dva najbolja plasirana iz Druge lige RS Zapad.i Istok.

                                               

Klix.ba

Klix.ba je internet portal u Bosni i Hercegovini koji je nastao 2000. godine pod imenom Sarajevo-x.com. Klix.ba svakodnevno donosi informacije i vijesti iz Bosne i Hercegovine i svijeta. Autor i vlasnik internet portala Klix.ba je web development firma iz Sarajeva InterSoft d.o.o. Sarajevo. Ime je promijenio 2012. godine.

                                               

OBN televizija

Televizija OBN je lokalni komercijalni program iz Bosne i Hercegovine. Sjedište je u Sarajevu. Do 2000. godine bio je pod upravom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i EU-a. Tad vlasnikom postaje Ivan Ćaleta, nekadašnji vlasnik Nove TV i Prve TV Ljubljana. OBN u svojoj programskoj shemi ima: reality show: Big Mama House, Rat bendova. dječji program, sport: UEFA Europska liga, Serie A., emisije, informativni program: OBN Info serije, filmove, U Hrvatskoj se emitira putem DIGI TV-a, MaxTV-a, Total TV-a, B.net-a i ostalih operatera.

                                               

Crkva svetog Ante Padovanskog u Lukavcu

Crkva svetog Ante Padovanskog u Lukavcu je rimokatolička crkva u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Nalazi se u dijelu Lukavca, Bosna i Hercegovina, sjeverno od željezničke pruge, u ulici Lukavačkih brigada. U Bosni i Hercegovini ima ukupno 15 crkava, odnosno župa, koje su posvećene svetom Anti Padovanskom. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj 5. novembra 2015. godine, donijela je odluku da se crkva sa župnim dvorom proglasi za nacionalni spomenik BiH. Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lov ...

                                               

Aeroklub Sarajevo

Aeroklub Sarajevo osnovan je 1946. godine, osnivačka sjednica održana je u tadašnjem kinu Apolo, baza je bila na aerodromu u naselju Butmir. Aktivnosti aerokluba prestale su u proljeće 1992. godine.