Back

ⓘ Saobraćaj u Bosni i Hercegovini - Saobraćaj u Bosni i Hercegovini, Spisak graničnih prijelaza Bosne i Hercegovine, Saobraćaj u Moldaviji, Saobraćaj u Armeniji ..
                                               

Saobraćaj u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina zauzima položaj između jadranske obale Balkanskog poluostrva i njegove unutrašnjosti. Stoga su i glavni putni pravci ove republike veze ove dve oblasti jugoistočne Evrope. Glavna teškoća zemlje je njen veoma izražen planinski karakter i teška neprohodnost, što je znatno doprinelo sporom razvoju saobraćaja u zemlji. Bosna i Hercegovina ima razvijen drumski, železnički, vazdušni i vodni saobraćaj.

                                               

Spisak graničnih prijelaza Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina graniči sa tri susjedne države: Hrvatskom, sa 932 km, Srbijom, sa 357 km i Crnom Gorom sa 249 km zajedničke granice. Granica sa Hrvatskom je od 1. jula 2013. godine granica Evropske Unije, a predviđeno je da se promet na hrvatskoj granici odvija po Šengenskom sporazumu.

                                               

Saobraćaj u Moldaviji

Republika Moldavija je kopnena zemlja u Evropi koja se graniči sa samo dve zemlje, Rumunijom i Ukrajinom, koje imaju zajedničku granicu. Time se može reći da postoje teškoće u razvoju prometnog saobraćaja kroz zemlju, što otežava razvoj i onako nerazvijene saobraćajne mreže. Najveći saobraćajni čvor je glavni grad, Kišinjev.

                                               

Saobraćaj u Makedoniji

Republika Makedonija je po svom položaju kontinentalna zemlja u sredini Balkanskog poluostrva, pa su i glavne saobraćajne veze u zemlji one povezuju različite delove poluostrva. Posebno je važna veza sever-jug Vardarskom udolinom, koja povezuje Grčku sa ostatkom Evrope. Makedonija ima razvijen drumski, železnički, vazdušni i vodni saobraćaj, a prestonica zemlje, Skoplje, je središnji saobraćajni čvor u zemlji.

                                               

Saobraćaj u Armeniji

Jermenija je evroazijska zemlja u oblasti Kavkaza, koje ima izuzetno povoljan saobraćajno-prometni položaj. Međutim, u odnosu na susedne zemlje Jermenija je u nepovvoljnijem položaju, jer se najveći deo zemlje izrazito planinski i nalazi na znatnoj nadmorskoj visini. Značajno oograničenje za razvoj saobraćaja su i veoma loši odnosi sa dve susedne zemlje, Turskom i Azerbejdžanom. Jermenija ima razvijen drumski, železnički, vazdušni saobraćaj. Najveći saobraćajni čvor je glavni grad, Jerevan.

                                               

Saobraćaj u Vatikanu

Vatikan nije samo najmanja država na svetu, već je i potpuno posebna država, jer se cela nalazi u okviru većeg grada, Rima. Budući da se ova državica graniči samo sa Italijom, saobraćaj Vatikana blisko povezan je sa italijaskom saobraćajnom mrežom.