Back

ⓘ Republika Srpska - Jezero, Republika Srpska, Krajina, Radiotelevizija Republike Srpske, Kupres, Moja Republika, Amblem Republike Srpske ..
                                               

Jezero (Republika Srpska)

Jezero je naselje i središte opštine u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u zapadnom dijelu BiH, na magistralnom putu AVNOJ-a Jajce - Bihać. na udaljenosti od 3 km. nalazi se Plivskom jezeru u blizini gradova Mrkonjić Grad Šipovo i Jajce. Administrativno pripada Republici Srpskoj.

                                               

Republika Srpska Krajina

Republika Srpska Krajina, bila je kratkotrajna država u jugoistočnoj Evropi, međunarodno nepriznata. Srpska Krajina se većim dijelom svoje teritorije prostirala na području nekadašnje Vojne krajine, i to na području sljedećih okruga: Hrvatska vojna krajina, Slavonska vojna krajina i Dunavska vojna krajina. Srpska Krajina je nastala kao odgovor na postupke hrvatskih vlasti, koje su vodile politiku secesije od Jugoslavije, kao i težnja Srba u Hrvatskoj da ostanu u Jugoslaviji. Srpska Krajina je postojala između 1991. i 1995. godine i osnovana je na teritoriji Republike Hrvatske u sastavu Soc ...

                                               

Radiotelevizija Republike Srpske

Radio-televizija Republike Srpske predstavlja javni medijski servis Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. U sastavu Javnog preduzeća Radio-televizija Republike Srpske, djeluju Televizija Republike Srpske i Radio Republike Srpske. Sjedište RTRS se nalazi u RTV domu Republike Srpske na Trgu Republike Srpske u Banjoj Luci.

                                               

Kupres (Republika Srpska)

Kupres Republike Srpske je općina koja se nalazi u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a administrativno pripada Republici Srpskoj. Nastala je od dijela bivše općine Kupres koji je na kraju rata u BiH ostao pod RS, dok je ostatak pripao Federaciji Bosne i Hercegovine. Područje, odranije ekonomski nerazvijeno, je teško stradalo za vrijeme rata. Većinsko stanovništvo čine Srbi.

                                               

Moja Republika

Himna Republike Srpske je kompozicija "Moja Republika” autora Mladena Matovića. Ranija himna do 2008. je bila "Bože pravde", kompozitora Davorina Jenka i tekstopisca Jovana Đorđevića iz 1872. godine.

                                               

Amblem Republike Srpske

Amblem Republike Srpske je zvaničan znak Republike Srpske. Uredbom Vlade Republike Srpske od 16. juna 2007. godine, umesto grba koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, u upotrebi je Amblem Republike Srpske.