Back

ⓘ Politika Bosne i Hercegovine - Politika, novine, Narodna skupština Republike Srpske, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine ..
                                               

Politika (novine)

Politika je srpski dnevni list koji se izdaje u Beogradu s prekidima od 1904. godine i smatra najstarijim novinama na području bivše Jugoslavije. Tokom svoje duge istorije, u kojima je prvim decenijama bila vlasništvo porodice Ribnikar, Politika je stekla veliki ugled i reputaciju novina od autoriteta. Tu reputaciju poslednjih godina nastoji obnoviti nakon perioda kontraverzi vezanih uz raspad Jugoslavije, vladavinu Slobodana Miloševića i svoju ulogu u jugoslovenskim ratovima i uz njih vezanim događajima.

                                               

Narodna skupština Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske je zakonodavno tijelo Republike Srpske, jednog od entiteta Bosne i Hercegovine. Ima jedan dom i 83 zastupnika/poslanika koji se neposredno biraju svake četiri godine.

                                               

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, politička stranka u Bosni i Hercegovini. Osnovana je godine 1990. kao podružnica Hrvatske demokratske zajednice koja je došla na vlast u susjednoj Hrvatskoj nakon prvih demokratskih izbora. Vrlo brzo se nametnula kao nacionalna stranka hrvatskog naroda u BiH, a zajedno s druge dvije vodeće nacionalne stranke - SDA i SDS - je pobijedila na prvim demokratskim izborima u BiH krajem 1990. i ušla u koalicijsku vladu. Međutim, za vrijeme raspada Jugoslavije vodstvo HDZ BiH se počinje odvajati od vlade u Sarajevu, te, pogotovo nakon izbijanja ra ...

                                               

Hrvatska Republika Herceg-Bosna

Za ostala značenja, v. Hrvatska Republika Herceg-Bosna razvrstavanje. Hrvatska zajednica Herceg Bosna je bila politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je od strane vojnog i političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i bosanskohercegovačke Hrvate. Herceg Bosna je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma u ožujku 1994. godine.

                                               

Konoplja u Bosni i Hercegovini

U 2016, istraživanje je provedeno na odjelu za filozofiju sveučilišta u Mostaru otkrili da 92% učenika podržali legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

                                               

Političko delovanje Srpske pravoslavne crkve

Političko delovanje je jedno od značajnih obeležja Srpske pravoslavne crkve, koja se tokom povesti pored verskih poslova bavila i nacionalnom politikom, što je karakteristika svih pravoslavnih crkava u svetu. Tokom otomanskog perioda, srpska crkva odnosno Pećka patrijaršija je u tim okolnostima često preuzimala ne samo versko nego i političko vođstvo. Čak i u kasnije, uključujući i XX vek, Crkva je ostavljala po strani svoje primarne dužnosti, kako bi se aktivno uključila u borbu za "ujedinjenje srpstva". Početkom 20. veka, crkva u Srbiji Beogradska mitropolija je podržala stvaranje Jugosl ...

                                               

Prva konferencija zemalja zapadnog Balkana (Berlin, 2014)

Prva konferencija zemalja zapadnog Balkana održana je 28. avgusta 2014. godine u organizaciji nemačke kancelarke Angele Merkel. Na konferenciji su učestvovale delegacije svih zemalja na području bivše Jugoslavije, delegacije Albanije, Austrije i Nemačke. Glavna tema okupljanja bila je budućnost proširenja Evropske unije, a događaj je organiziran kao jedan od načina obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Na konferenciji je najavljeno da će se okupljanja nastaviti i u narednim godinama, sa Bečom kao domaćinom u 2015. i Parizom u 2016. godini. Kancelarka Merkel objavila je n ...

                                               

Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine

Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine je naziv sudskog predmeta koji je vođen pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, po tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija koji su kao pripadnici nacionalnih manjina bili onemogućeni da budu birani u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Users also searched:

...