Back

ⓘ Politika Bosne i Hercegovine - Politika Republike Srpske, Ustav Bosne i Hercegovine, Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Mjesna zajednica ..
                                               

Politika Republike Srpske

Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i Hercegovini. Priznata je Dejtonskim sporazumom 1995. godine. Ovlašćena je da može uspostavljati specijalne paralelne odnose sa Srbijom i Crnom Gorom. Politika Republike Srpske je od rata naovamo iz političke defanzive, iz osjećaja poraza u Daytonu, prešla u ofanzivnu. Ako je republičkosrpska politika odmah iza rata odbacivala Dejton kao sporazum kojim nisu ostvareni njeni ratni ciljevi, danas se ona poziva na slovo Dejtona, videći koliko šansi joj ono nudi da ratne ciljeve ostvari u miru. Politika vlade Republike Srpske, na če ...

                                               

Ustav Bosne i Hercegovine

Ustav Bosne i Hercegovine je najviši pravno-politički dokument ove države. Trenutni ustav je donesen kao aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma potpisanog 14. decembra 1995. godine u Parizu. Dejtonski sporazum, potpisan od strane tri predjednika država učesnica u ratu u Bosni i Hercegovini - Alije Izetbegovića, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, je podrazumijevao okončanje sukoba, te donošenje novog ustava Bosne i Hercegovine. Dejtonska BiH je u velikoj mjeri skrojena prema modelu švajcarske konfederacije. No, presudom Evropskog sud za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne ...

                                               

Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu

Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu je vodeća organizacija za civilni aspekt implementacije mira u Bosni i Hercegovini. Glavno sjedište OHR-a je u Sarajevu. Visoki predstavnik, njegov Prvi zamjenik, te njihovi kabineti su također smješteni u Sarajevu. Pored njih u sarajevskom uredu su također smješteni Politički odjel, Ekonomska jedinica za tranziciju, Pravni odjel, Odjel za administrativno-finansijske poslove i kadrovska pitanja, te Pres-ured. OHR ima dva regionalna ureda, u Banjaluci i Mostaru, arbitražni ured u Brčkom, te satelitski ...

                                               

Predsjednici Vlade Bosne i Hercegovine

Dolje navedeni popis se odnosi na predsjednike Narodne Republike Bosne i Hercegovine, Republike Bosne i Hercegovine te Bosne i Hercegovine na osnovu Daytonskog sporazuma.

                                               

Izbori u Bosni i Hercegovini

Izbori u Bosni i Hercegovini se održavaju svake četvrte godine počev od novembra 1990. godine, koji se smatraju i prvim slobodnim višepartijskim izborima.

                                               

Religija u Bosni i Hercegovini

Religija u Bosni i Hercegovini je izražena kroz razne vjeroispovijesti koje su tu prisutne: islam, pravoslavlje, katoličanstvo, judaizam, i druge. Pored vjernika, u Bosni i Hercegovini postoji i određen broj deklariranih ateista. Sloboda vjeroispovijesti je propisana i zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine kroz Zakon o slobodi vjere, kao i Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, te Ustavom Republike Srpske.

                                               

Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine

Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine nastala je 2002. godine istupanjem dijela članstva iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Trenutno je predsjednik stranke Nermin Pećanac. Danas politički djeluje samostalno.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH
                                               

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, jedan je od nositelja izvršne vlasti, zajedno uz Vladu u Brčko distriktu BiH, jedinom distriktu u Bosni i Hercegovini. Bira se u Skupštini Brčko distrikta BiH, nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Sjedište mu je u Brčkom.

                                               

Mjesna zajednica

Mesna zajednica ili mjesna zajednica predstavlja najnižu jedinicu lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Njena teritorijalna nadležnost je obično pokrivala jedno naselje. U SFRJ je mjesna zajednica predstavljala najnižu društveno-političku zajednicu iznad koje su bile općine. Nakon raspada SFRJ neke njene bivše republike su je ukinule i zamijenile novim jedinicama čiji je opis i nadležnost ovisio o tome je li naselje gradskog ili seoskog tipa.