Back

ⓘ Gyantse također navodđen kao Gyangtse, Gyangdzê ; je grad u Okrugu Gyangze u Prefekturi Shigatse u Tibetu. Nekada se smatrao trećim najvećim gradom Tibeta iza L ..
Gyantse
                                     

ⓘ Gyantse

Gyantse također navodđen kao Gyangtse, Gyangdzê ; je grad u Okrugu Gyangze u Prefekturi Shigatse u Tibetu. Nekada se smatrao trećim najvećim gradom Tibeta (iza Lhase i Shigatsea, ali je od njega danas veće najmanje deset gradova.

U vrijeme kineske okupacije 1952. godine Gyantse je imao oko 8.000 stanovnika, što je otprilike isto koliko ih ima i danas. Nalazi se na nadmorskoj visini od 3977 metara, odnosno 254 km jugozapadno od Lhase u plodnoj doliuni Nyang Chu, odnosno Putu prijateljstva koji spaja Lhasu sa Kathmanduom s Nepalom.

Godine 1904. grad su za vrijeme pohoda na Tibet napale britanske snage, te zauzele nakon dvodnevnog žestokog otpora branitelja. Godine 1954. grad je stradao za vrijeme poplave, a nakon ustanka su NR Kina|kineske komunističke vlasti raselile stanovništvo. Hramovi i samostan Palcho su stradali za vrijeme kulturne revolucije, ali su poslije obnovljeni, a grad vraćeni stanovnici.