Back

ⓘ Politika, novine. Politika je srpski dnevni list koji se izdaje u Beogradu s prekidima od 1904. godine i smatra najstarijim novinama na području bivše Jugoslavi ..
                                               

Politika ekspres

Politika ekspres bile su srpske novine koje su izlazile u Beogradu od 1963. do 2005. Pokrenute su kao večernje novine, odnosno svojevrsno večernje izdanje mnogo poznatije Politike te konkurencija Večernjim novostima. Uprkos početnih poteškoća i toga da su bile četvrte po redu novine u Beogradu, sa vremenom su dosegle veliku tiražu, koja je 1980-ih imala 200.000 primeraka. Krajem 1980-ih je, kao i Politika, uvela uređivačku politiku blisku Slobodanu Miloševiću i njegovom režimu, a što je uzrokom brojnih kontroverzi i rasprava. Verovatno najkontroverzniji broj je izdan 5. aprila 1999. za vre ...

                                               

Blic (novine)

Blic je dnevni list u Srbiji, koji je u vlasništvu švajcarske kompanije Ringier Axel Springer AG odnosno njene zavisne firme u Srbiji Ringier d.o.o. List su 1996. godine osnovali Piter Kelbel i Aleksandar Lupšić. Prvo izdanje Blica izašlo je 16. septembra 1996. i od tada list redovno izlazi. U oktobru 2004, list je došao u vlasništvo kompanije Ringier AG.

                                               

Dečje novine

Dečje novine je bivša izdavačka kuća iz Gornjeg Milanovca, poznata kao najveći strip izdavač bivše SFRJ. Osim časopisa i stripova, izdavala je i knjige, kao i albume sa samolepljivim sličicama.

                                               

Radničke novine

Radničke novine su bile glasilo srpskog socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, a kasnije i komunističkog pokreta u Kraljevini Jugoslaviji. Započele su izlaženje 1897. kao samostalno radničko glasilo, da bi nakon osnivanja Srpske socijaldemokratske partije i Glavnog radničkog saveza 2. avgusta 1903 postale njihov glavni organ. Kasnije, postaju organ Komunističke partije Jugoslavije. Više puta su zabranjivane.

                                               

Spisak novina u Srbiji

Danas 1997 Politika 1904 Berliner Večernje novosti 1953 Alo! 2007 Pravda 2007 Glas javnosti 1998 Press 2005 Blic 1996 Tabloid Borba 1922 Kurir 2003 Sportski žurnal 1990 Sport Besplatne dnevne novine 24 sata 2006

                                               

Sportski žurnal

Sportski žurnal je sportski dnevni list koji se štampa u Beogradu. Izlazi svakog dana i donosi informacije iz fudbala, košarke, odbojke, vaterpola, rukometa, tenisa, boksa, biciklizma i ostalih sportova. Štampa se na obično 28, nekada 32 strane, od kojih su 16 u boji, ćirilicom. Počeo je da izlazi 1990. godine, uoči Svetskog prvenstva u fudbalu. Početkom 2007. izašao je jubilarni 6000. broj. Pripada medijskoj kući Politika novine i magazini. Glavni i odgovorni urednik je Predrag Sarić 2011., njegovi zamenici su Dejan Stevović i Zoran Stojadinović, tehnički urednik Sportskog žurnala je Bran ...

Politika (novine)
                                     

ⓘ Politika (novine)

Politika je srpski dnevni list koji se izdaje u Beogradu s prekidima od 1904. godine i smatra najstarijim novinama na području bivše Jugoslavije.

Tokom svoje duge istorije, u kojima je prvim decenijama bila vlasništvo porodice Ribnikar, Politika je stekla veliki ugled i reputaciju novina od autoriteta. Tu reputaciju poslednjih godina nastoji obnoviti nakon perioda kontraverzi vezanih uz raspad Jugoslavije, vladavinu Slobodana Miloševića i svoju ulogu u jugoslovenskim ratovima i uz njih vezanim događajima.

                                     

1.1. Istorija Politika u periodu Kraljevine

Novine je godine osnovao Vladislav F. Ribnikar u tadašnjoj Kraljevini Srbiji, a prvi broj se pojavio 25. januara 1904. Od tada je list izlazio sve do prvog svetskog rata kada je bilo prekinuto dva puta - privremeno od 23. novembra do 21. decembra 1914. godine tokom kratkotrajne austro-ugarske okupacije i Kolubarske bitke te od 23. septembra 1915. do kraja rata. U međuvremenu je u ratu kao rezervni oficir poginuo Vladislav F. Ribnikar. Sa izlaženjem je ponovo počela 1. septembra 1919. u Kraljevini SHS, ovaj put pod vodstvom Vladislavovog brata Slobodana F. Ribnikara. On je godine 1924. umro, a novi generalni direktor je postao njegov sin Vladislav S. Ribnikar pod čijim će vodstvom list nastaviti izlaziti sve do 6. aprila 1941. godine, kada je dalje izlaženje prekinuo aprilski rat.

                                     

1.2. Istorija Politika u periodu SFRJ

Ribnikar, koji je tokom okupacije sarađivao sa vođom jugoslovenskih komunista Titom, je posle oslobađanja Beograda 20. oktobra okupio svoje stare saradnike te je 28. oktobra započelo novo izlaženje koje će trajati tokom celog postojanja Druge Jugoslavije, a tokom koga će neko vreme direktor biti i Vladislavov sin Darko Ribnikar.

Iako se za uređivačku politiku kraja 1980-ih pod vodstvom Živorada Minovića često navodi da je bila orijentisana na velikosrpski nacionalizam i pomogla dolasku Miloševića na vlast i izbijanju antibirokratske revolucije.

                                     

1.3. Istorija Politika u jugoslovenskim ratovima

Odmah nakon septembra 1987, kad je Miloševićev režim preuzeo" Politiku”, ona je u kratkom roku postala najmoćnije oružje populističke propagande u kojoj je floskula" narod” bila alibi za ostvarivanje ciljeva iz" Memoranduma SANU”. Masakr u paraćinskoj kasarni septembra 1987. godine tadašnje uredništvo je iskoristilo kao povod za brutalnu anti-albansku kampanju.

Rubrika Odjeci i reagovanja ", započeta jula 1988. u formi priloga čitalaca, se posebno izdvajala svojim jezikom mržnje i nacionalističkim tamama. Prema ovoj rubrici, antibirokratska revolucija je" nešto najbolje što se dogodilo ovoj zemlji ”; Slobodan Milošević je jedini" pravi političar, heroj, Vođa, Vožd, ponos svih srpskih generacija… nepotkupljiv, hrabar i moderan ”; bivše srpsko rukovodstvo na čelu sa Ivanom Stambolićem je" izdajničko, proalbansko i prohrvatsko ”; ekonomsko iskorišćavanje Srbije traje decenijama a najveći krivac za to su pokojni Josip Broz Tito i savezni premijer Ante Marković.

Politika” je svakodnevnom propagandom pripremala javno mnjenje da učestvuje u borbi protiv mnogobrojnih srpskih neprijatelja. Albanci su prikazani kao divlja skupina, nesposobna za bilo šta sem za razmnožavanje; Hrvati su prikazani kao neoustaše, fašisti, željni da sve Srbe još jednom pokolju i isteraju s" vekovnih ognjišta”; Slovenci su prikazani kao hladni, cinični i sebični, zaboravni da se sete srpske pomoći u Drugom svetskom ratu; Muslimani su prikazani kao islamisti koji sanjaju o Džihadu, nezahvalni Srbima iz čijeg su" genetskog koda” proizašli.

Uoči rata u Hrvatskoj, preko Politike su vršene pripreme za rat naslovima poput Plitvice su srpska zemlja maj 1991. Vukovar odsečen grad 4. maja 1991 i sličnim. U narednom periodu govori se o prisajedinjenju Krajine Srbiji. U izdanju od 22. novembra 1991, Politika prenosi saopštenje "Ministarstva za informacije Srpske oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem", u kom se navodi da su "povlačeći se prema centru u Vukovaru, hrvatski bojovnici palili sve iza sebe, tako da je praktično uništeno 90 odsto ovog grada ”, čime je za uništavanje Vukovara skinuta odgovornost sa JNA. Pod naslovom Hrvati nemaju šta da traže u Srbiji Politika je opširno prenosila Šešeljeve pozive za proterivanjem Hrvata iz Srbije.

Uoči rata u Bosni i Hercegovini marta 1992, Politika je pisala da oružane formacije Republike Hrvatske sa paravojnim formacijama i Bosni i Hercegovini napadaju srpsko stanovništvo i uz masovne zločine koji nagoveštavaju genocid nastoje da ga proteraju sa pojedinačnih područja, te da je stoga JNA prisiljena da "odlučno reaguje".

U istom periodu Politika je objavljivala tekstove u korist podele BiH po etničkoj osnovi. Politika od 6. aprila piše da muslimani u Bosni rade Srbima isto što i pre 50 godina, da Hrvati i Muslimani imaju daleko modernije i ubojitije oružje od Srba i da su u "oni u Sarajevu" izazvali rat. Dalje se kaže da "pošteni Muslimani" beže u Srbiju, a oni drugi odlaze u Nemačku, Mađarsku i drugde, sa džepovima punim para. Tokom zauzimanja Bijeljine, Politika je nazivala bošnjačko stanovništvo koje brani grad muslimanskim ekstremistima, dok su Arkanove paravojne formacije predstavljene kao zaštitnici grada. U izdanju od 8. aprila Politika objavljuje pismo bjeljinskih muslimana koje demantuje "glasine o masakru Muslimana u Bijeljini" od strane Srpske dobrovoljačke garde i proglašava Arkana "spasiocem svih građana”. Politika od 10. aprila objavljuje da na tlu Republike Srbije ne postoje nikakve paravojne formacije, i da je neistinita tvrdnja da se na teritoriji opštine Zvornik nalaze paravojne formacije, ubačene iz Srbije.

Kada je sredinom aprila 1992 međunarodna zajednica zatražila od Srbije da povuče vojsku i paravojne jedinice iz Bosne i Hercegovine i da nedvosmisleno prizna njen teritorijalni integritet, Politika je proglašavala antisrpsku zaveru "vatikansko-germanskog bloka", a deklaraciju KEBS poredila sa ultimatum koji je Austro-Ugarska uputila Srbiji 1914. godine.

Glavni i odgovorni urednik Politike u ovom periodu bio je Aleksandar Prlja.                                     

1.4. Istorija Savremeni period

Nakon petooktobarskih promena, vlasnički udeo Politike je preuzeo nemački medijski koncern WAZ, koji je u to vreme počeo kupovati niz uglednih i uticajnih listova na području Jugoistočne Evrope. Deset godina kasnije se WAZ počeo povlačiti sa Balkana, te je 2012. godine prodao vlasnički udeo kompaniji East Media Group registrovanoj u Rusiji.

                                     

2. Spisak urednika

nepotpun

 • Ljiljana Smajlović 2013-
 • Živorad Minović 1985-1991
 • Vojin Partonić 2000-2001
 • Radmilo Kljajić v.d. 1. oktobar - 7. novembar 2008
 • Dragan Bujošević 2008 - 2013
 • Aleksandar Prlja
 • Milan Mišić 2001-2005
 • Dragan Antić
 • Ljiljana Smajlović 2005-2008
 • Boško Jakšić v.d. 11. januar - 31. avgust 1994
                                     

3. Poznati novinari i saradnici od osnivanja

 • Nikola Anđelić
 • Moša Pijade
 • Muharem Pervić
 • Vasa Popović
 • Radomir Putnik
 • Desanka Maksimović
 • Vasko Popa
 • Slobodan Jovanović
 • Aleksa Šantić
 • Veljko Petrović
 • Hamza Humo
 • Sima Pandurović
 • Miloš Crnjanski
 • Grigorije Božović
 • Božidar Timotijević
 • Boško Jakšić
 • Isidora Sekulić
 • Viktor Novak
 • Predrag Milojević
 • Miroslav Radojčić
 • Jovan Dučić
 • Darko Ribnikar
 • Ivo Andrić
 • Branko Ćopić
 • Milutin Uskoković
 • Ljubomir Vukadinović
 • Bogdan Tirnanić
 • Zuko Džumhur
 • Petar Stojanović
 • Branislav Nušić
 • Momčilo Jojić
 • Stevan Sremac
                                     

4. Izvori

¹ Života Đorđević: "Pogled na epohu" – Kako je Politika videla dvadeseti vek 1904-1941

² Jovan Dučić: "Dva Ribnikara" – Politika 6.janurar 1924. godine

³ Radovan Popović – Pisci u Politici

                                     
 • BiH Nezavisne novine BiH Dani BiH Oslobođenje BiH Pobjeda novine Crna Gora Jutarnji list RH Večernji list RH Politika novine Srbija Dnevnik
 • Politika ekspres bile su srpske novine koje su izlazile u Beogradu od 1963. do 2005. Pokrenute su kao večernje novine odnosno svojevrsno večernje izdanje
 • Politika u najčešćem značenju predstavlja politiku kao društvenu djelatnost, odnosno fenomen. Osim toga, politika može biti: Politika dnevne novine koje
 • u svega 1.000 primeraka. Prvi broj Dečjih novina izašao je pod naslovom Dečja politika Dečje novine su spadale u red najvećih evropskih i svetskih
 • aprila 1941. godine. Radničke novine su neumoljivo kritikovale velikosrpsku politiku srpske monarhističke elite: Radničke novine su još 1902. pisale protiv
 • Sportski žurnal 1990 Besplatne dnevne novine 24 sata 2006 Tabloid: Dnevnik 1953 Građanski list 2000 Narodne novine 1944 Glas Podrinja Šabac Kikindske
 • Početkom 2007. izašao je jubilarni 6000. broj. Pripada medijskoj kući Politika novine i magazini. Glavni i odgovorni urednik je Predrag Sarić 2011. njegovi
 • nedelja posle pokrenula novine s istim imenom. Nekoliko meseci posle, tadašnji Pravdin urednik, Genadij Seleznjev, prodao je novine grčkoj preduzetničkoj
 • Riječke novine bile su katolički politički dnevni list koji je izlazio u Rijeci. Počele su izlaziti početkom 1912. godine u mjesecu prosincu. Uredničku
 • Politika Bazar je specijalizovani ženski časopis izdavačke kuće Politika Prvi broj Bazara pojavio se na kioscima 15. decembra 1964. godine odmah nakon
 • srpski ustanak 2004. Život piše drame četiri sveske 2010. Politikin Zabavnik Politika A.D. Ilustrovana Politika Ratne novine Mobilart Misterije

Users also searched:

...