Back

ⓘ Kartuzy leži okružen brojnim jezerima; Karczemne, Klasztorne Małe, Klasztorne Duże i Mielenko, udaljen 32 km zapadno od Gdańska. U Poljskoj je znan kao neformal ..
Kartuzy
                                     

ⓘ Kartuzy

Kartuzy leži okružen brojnim jezerima; Karczemne, Klasztorne Małe, Klasztorne Duże i Mielenko, udaljen 32 km zapadno od Gdańska.

U Poljskoj je znan kao neformalna prijestolnica preostalih Kašuba.

                                     

1. Historija

Kartuzy je prvi put dokumentiran 1391. kao selo, - feud nedalekog kartuzijanskog samostana, koji je podignut oko 1381. Čitav Srednji vijek a i dobar dio Novog ostao je beznačajno selo.

Od 1772. pa sve do 1920. bio je dio Kraljevine Pruske, odnosno Njemačkog Carstva, a nakon plebiscita održanog 1920. postao je dio novostvorene Poljske.

Kraljevina Pruska je kao sekularna država, već 1772. oduzela imovinu kartuzijanskog samostana, a 1826. raspustila crkvene redove. Od sredine 19. i početkom 20. vijeka, kad je željezničkom prugom povezan sa Gdańskom, počeo je industrijski razvoj mjesta i rast broja stanovnika, tako da je 1923. dobio gradska prava.

U međuratnom periodu postao je poznat po djelovanju Kašuba, koji su osnovali svoje institucije i novine Gazeta Kaszubską. Za njemačke okupacije u gradu i okolici djelovale su organizacije otpora Gryf Pomorski, Gryf Kaszubski i Polska Żyje, zbog tog je dobar dio stanovnika stradao.

Od 1918. pa sve do 1975. bio je regionalni administrativni centar a od 1999. je sjedište povjata.

Današnji Kartuzy je grad drvne i prehrambene industrije.

                                     

2. Pobratimski gradovi

Kartuzy ima ugovore o prijateljstvu sa slijedećim gradovima;

  • Caissargues, Francuska
  • Duderstadt, Njemačka
  • Polanica-Zdrój, Poljska
  • Gori, Gruzija
  • Kaili, Kina