Back

ⓘ Hyesan čita se He San je grad od 192.680 stanovnika na sjeveru Demokratske Narodne Republike Koreje u provinciji Ryanggang. On je administrativni centar Provinc ..
Hyesan
                                     

ⓘ Hyesan

Hyesan čita se He San je grad) od 192.680 stanovnika na sjeveru Demokratske Narodne Republike Koreje u provinciji Ryanggang.

On je administrativni centar Provincije Ryanggang, koja je osnovana 1954.

                                     

1. Geografske karakteristike

Hyesan leži u gornjem toku rijeke Jalu na kineskoj granici. Novi most prijateljstva podignut je 1986., pa se odtad puno trgovine sa Kinom odvija preko grada. Prvi most je podignut još 1936. ali je više puta razrušen.

Okolica grada je planinski kraj bogat šumama, tu se nalazi i najviša planina u zemlji Baekdu visoka 2.750 m.

Grad ima vrlo hladnu kontinentalnu klimu sa prosječnom temperaturom od -16.6 °C u januaru i 19.8 °C u augustu. Najniža temperatura od -42 °Czabilježena je u januaru 1915.

Administrativno je podjeljen na 25 dongova kvartova i 4 ria sela, tako da 90.3 % njegovih stanovnika živi u urbanim a 9.7% u ruralnim dijelovima.

                                     

2. Historija

Zbog strateške pozicije na sjeveru još na početku Dinastije Joseon 1421. podignuta je nova utvrda, na mjestu urušene starije. Njen najvažniji dio Paviljon Kwaegung, danas je najveća atrakcija grada. U vrijeme Japanske okupacije otpočela je ekspoatacija šuma pa se razvila drvna industrija. Željeznička pruga prema lukama na Japanskom moru izgrađena je 1937.

Hyesan je poznat po sjevernkorejsko - kineskom joint venture rudniku bakra Mladost, za čiji je nesmetan rad između 2004 - 2007. podignuta hidroelektrana Samsu snage 50 000 kW.

Grad je poznat i po velikom spomeniku podignutom u spomen na Bitku kod Pochonba, u kojoj su korejsko - kineski gerilci u junu 1937. pobjedili japanske vojnike.

                                     

3. Privreda i obrazovanje

Pored bakra i drvne industrije Hyesan je danas poznat po brojnim tvornicama koje proizvode mašine, metalnu galanteriju, obuću, tekstil i betonske cijevi. Poznat je i po borovnicama i specijalnom hmelju od kog se proizvodi pivo čuveno po cijeloj zemlji.

Hyesan je i univerzitetski grad sa medicinskim, rudarskim, agronomskim, šumarskim, pedagoškim fakultetom.