Back

ⓘ Merlinin zakon. Zakon od 20. februara 1958. br. 75, poznatiji po kolokvijalnom nazivu Merlinin zakon je zakon koji je donio italijanski Parlament i čijim je odr ..
                                     

ⓘ Merlinin zakon

Zakon od 20. februara 1958. br. 75, poznatiji po kolokvijalnom nazivu Merlinin zakon je zakon koji je donio italijanski Parlament i čijim je odredbama zabranjena prostitucija u Italiji. Ime je dobio po socijalističkoj senatorici Lini Merlin koja je bila njegov autor i predlagatelj. Zakon, koji je na snagu stupio 20. septembra iste godine, odredio je da se imaju zatvoriti dotada legalni bordeli i uveo kazneno djelo svodništva, odnosno nuđenja seksualnih usluga u javnosti.

Zakon je bio donesen nakon desetogodišnje rasprave u kojoj su njegovi zagovornici navodili da se njime nastoji promovirati javni moral i spriječiti eksploatacija žena, dok su protivnici držali da bi se time prostitucija odvela u sferu kriminala, odnosno izazvalo širenje spolne bolesti koje se spriječavalo registracijom prostitutki i zdravstvenim nadzorom bordela. Kao posljedice zakona, prostitucija, iako izrijekom nije zabranjena, je u Italiji gotovo u potpunosti prešla u sferu tzv. ulične prostitucije. Tokom posljednja pola vijeka bilo je nekoliko pokušaja da se zakon obori, odnosno bordeli ponovno legaliziraju.

                                     

1. Vanjske veze

  • "Il "Progetto Merlin" nel sito ufficiale”.
  • Testimonianza video sulla realtà prima della legge Merlin, da Memoro - la Banca della Memoria
  • "RAI Storia, La legge Merlin, video”.
  • "Il testo della legge”.