Back

ⓘ IKEA je jedan od najvećih svjetskih koncerna koji se bavi prodajom namještaja. Osim namještaja IKEA prodaje i nekretnine, restorane koji se nalaze u IKEA-inim t ..
IKEA
                                     

ⓘ IKEA

IKEA je jedan od najvećih svjetskih koncerna koji se bavi prodajom namještaja. Osim namještaja IKEA prodaje i nekretnine, restorane koji se nalaze u IKEA-inim trgovačkim centrima. IKEA je osnovana 1943., a osnivač je Ingvar Kamprad. Do danas IKEA ima 285 trgovina u 37 država svijeta.

Prvi prodajni centar je otvoren 1958. u Švedskoj. Nedugo nakon toga, centri se otvaraju i u Norveškoj i Danskoj. Sedamdesetih godina 20. stoljeća počela su otvaranja u ostalim dijelovima Europe i svijeta. Najveće tržište IKEA danas ima u Njemačkoj, gdje je otvoreno 43 prodajna centra.

IKEA je poznata po pristupačnim cijenama, specifičnom dizajnu i katalogu, koji se godišnje proizvede u 200 milijuna primjeraka.

IKEA planira otvoriti svoje trgovačke centre i u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Sisku. Otvaranje centra u Zagrebu planira se u prvoj polovici 2014., IKEA u Hrvatskoj će biti jedna od pet najvećih u Europi i 10 u svijetu.