Back

ⓘ Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Za ostala značenja, v. Hrvatska Republika Herceg-Bosna razvrstavanje. Hrvatska zajednica Herceg Bosna je bila politička, kultur ..
                                               

Crvena Hrvatska

Crvena Hrvatska u ponekim starijim povijesnim izvorima naziv je za područje od rijeke Cetine do Valone. Krajevi od Istre do Valone u Albaniji su koje su naselili Goti, su podijeljeni na Duvanjskom saboru 753. bili razdijeljeni na dvije hrvatske samoupravne jedinice: Bijelu zapadnu Hrvatsku od rijeke Raše u Istri do rijeke Cetine u današnjoj Dalmaciji, te Crvenu južnu Hrvatsku od Cetine do Valone i gorja Himare u Albaniji. Crvena Hrvatska bila je na Duvanjskom saboru razdijeljena na samoupravne pokrajine: Zahumlje, Travunju, Duklju i Ilirik. Od tada ove pokrajine činile su izvjesno vrijeme ...

                                               

1470-e

1470 ožujak - Ivan Česmički i Ivan Tuz zbačeni s banske stolice ovaj drugi utamničen, za bana Hrvatske, Slavonije i Dalmacije postavljen Blaž Podmanički Mađar. listopad - Turski upad i pljačka u Hrvatskoj. veljača - Stjepan II Frankopan se pomirio sa kraljem Matijem Korvinom u Beču, ali usprkos obećanju, Senj se nikada neće vratiti Frankopanima. siječanj - Nastavlja se rat između Frankopana i kraljevskog kapetana Blaža Mađara Martin i Dujam bježe u Veneciju. 1471 kolovoz - Turci upadaju u Slavoniju do okolice Zagreba. 18. 9. - Ugarski sabor u Budimu, kojem nisu prisustvovali zaverenici uga ...

                                               

Béla IV od Ugarske i Hrvatske

Bela IV. je bio hrvatsko-ugarski kralj između 1235. i 1270. godine. Zbog obnove kojom upravlja nakon Mongolske invazije on u svojoj domovini dobiva počasnu historijsku titulu drugog osnivača Mađarske. Bela IV. je bio sin kralja Andrije II i Gertrude od Andechs-Merana. Kako bi se osigurao mirni prenos vlasti otac ga je okrunio za kralja tijekom svog života, a povjerio mu je i Hrvatsku na upravu i naslov hrvatskog hercega, gdje je imao svoj zasebni dvor i vladao gotovo kao kralj. Na povratku iz Križarskog rata, otac mu je za suprugu odabrao nicejsku princezu Mariju Laskaris, s kojom je Bela ...

                                               

Hrvatski dinar

Hrvatski dinar je kao zakonsko sredstvo plaćanja uveden 23. decembra 1991, kao zamjena za jugoslavenski dinar i to u omjeru 1:1. Nalazio se u optjecaju do 30. maja 1994. Novac je korišten na čitavom teritoriju Hrvatske, osim na teritoriju Republike Srpske Krajine, te na teritoriju Herceg-Bosne.

                                               

1457

Osnovan Albert Ludwigs Universitaet u Freiburgu. Lopud postaje sjedište knežije Dubrovačke Republike. Herceg Stjepan dovršava grad Radobilju blizu Cetine. Psaltir iz Majnca je prva štampana knjiga sa kolofonom datum izdanja itd. Arsenije II novi patrijarh srpski - poslednji srednjovekovni. Isa-beg Isaković gradi mesdžid u budućem Sarajevu - kasnija Careva džamija. Nakon preminulog Pavla Dušmana, novi mitropolit Prečiste Krajinske je Jovan sa Krita takođe unijata. Jan Vitovec slavonski ban 1457-63, pored Nikole Iločkog. Kuga u Kotoru. Ōta Dōkan izgradio zamak Edo.

                                               

30. 7.

1419. - Husiti, sledbenici pogubljenog češkog verskog reformatora Jana Husa, isprovocirani bacanjem kamenja na njihovu procesiju, upali su u Gradsku većnicu u Pragu i kroz prozor izbacili katoličke članove gradske uprave, zajedno s gradonačelnikom. To je bio početak husitskih ratova. 1930. - Urugvaj u Montevideu, pobedom u finalu Svetskog fudbalskog prvenstva, nad Argentinom 4:2, postao prvi svetski šampion u fudbalu. 1945. - japanska podmornica potopila, u Drugom svetskom ratu, američku krstaricu "Indijanapolis". Poginulo 800 ljudi. 1935. - u Velikoj Britaniji objavljena prva džepna knjig ...

Hrvatska Republika Herceg-Bosna
                                     

ⓘ Hrvatska Republika Herceg-Bosna

Za ostala značenja, v. Hrvatska Republika Herceg-Bosna razvrstavanje.

Hrvatska zajednica Herceg Bosna je bila politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je od strane vojnog i političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i bosanskohercegovačke Hrvate. Herceg Bosna je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma u ožujku 1994. godine.

                                     

1. Povijest

Na dan 18. studenog 1991. godine političko vodstvo Hrvata u BiH predvođeno Matom Bobanom i Darijom Kordićem proglasili su postajanje "Hrvatske zajednice Herceg Bosne" kao posebne političke, kulturne, ekonomske i kulturne cjeline na teritoriju Bosne i Hercegovine. Hrvatska zajednica Herceg Bosna 28. kolovoza 1993. prelazi u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine. Ustavni sud Bosne i Hercegovine sastavljen pretežno do Bošnjaka proglašava Herceg-Bosnu nelegalnom, prvo 14. rujna 1992. a kasnije 20. prosinca 1994. godine. Glavni grad "Herceg Bosne" je bio zapadni dio grada Mostara. Prvi predsjednik Herceg Bosne je bio Mate Boban, a drugi i posljednji Krešimir Zubak.

Herceg Bosna je služila svojoj svrsi tj. ona je preko svojih vojnih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane uspjela obraniti hrvatsko i muslimansko stanovništvo od srpske agresije. U početku rata Bošnjaci su išli u postrojbe HVO-a. Tako HVO zajedno sa HOS-om i TO BiH, uz potporu HV-a uspijeva osloboditi neke krajeve od srpske vlasti Operacija Lipanjske zore u lipnju 1992. godine kojom je oslobođen grad Mostar i dolina rijeke Neretve. Tek poslije, stvaranjem njihovih vojnih postrojbi Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srednjoj Bosni i Hercegovini dolazi do masovnih prelaženja Bošnjaka iz redova HVO-a u redove Armije BiH. U listopadu 1992. godine dolazi do bošnjačko-hrvatskog sukoba. U tim sukobima brojčano nadmoćnija Armija Republike Bosne i Hercegovine u Srednjoj Bosni ubija, deportira i progoni Hrvate, dok HVO otvara logore za Bošnjake u okolici Mostara te drži i konstantno granatira istočni bošnjački dio grada. Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u Bosni uspijevaju obraniti pojedine općine, dok do potpunog izgona Hrvata dolazi u općinama Konjic, Jablanica, Fojnica, Kakanj, Travnik, Vareš, Maglaj, Zavidovići.

Krajem veljače 1994., potpisivanjem Washingtonskog sporazuma prestaju sukobi između postrojbi Hrvatskog vijeća obrane i jedinica Armije Bosne i Hercegovine. HVO je zajedno sa HV-om počeo nizati ratne pobjede protiv srpskog neprijatelja. U Operaciji Cincar, prvoj koordiniranoj akciji HVO-a i Armije RBiH, na proljeće 1994. godine, oslobođen je Kupres i veći dio Kupreškog polja. U Operaciji Zima 94. oslobođen je dio Livanjskog polja i dio planine Dinare. U Operaciji Skok-1 Srbi su ponovno poraženi na Dinari. U Operaciji Skok-2 u potpunosti je oslobođeno i pod kontrolu stavljeno Livanjsko polje. U Operaciji Ljeto 95. pod kontrolu su stavljeni Bosansko Grahovo i Glamoč. U Operaciji Maestral u jesen 1995. godine oslobođeno je Jajce, a osvojene su općine Drvar, Šipovo, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ. Posljednja u nizu pobjedničkih operacija HV-a i HVO-a je bila Operacija Južni potez. Cilj joj je bio: "staviti pod kontrolu putove Banja Luka - Čađavica; Mrkonjić-Grad - Banja Luka". Akcija Južni potez, prekinuta je na zahtjev međunarodne zajednice u trenutku kad su se hrvatske snage nalazile na 23 kilometara od Banja Luke.

Nakon sporazuma u Washingtonu, teritorijalne cjeline pod kontrolom HVO-a i Armije RBiH organizirane su u Federaciju Bosne i Hercegovine. Nakon sporazuma u Daytonu u studenom 1995. godine, Federacija Bosne i Hercegovine je zaokružena cjelina koja čini 51% površine Bosne i Hercegovine, dok Herceg Bosna službeno više ne postoji.

Hrvati u Bosni i Hercegovini uglavnom smatraju da je Herceg-Bosna bila rezultat njihove stoljetne težnje da opstanu i oslobode se bošnjačkih i srpskih pretenzija na njihov teritorij, dok Bošnjaci smatraju da je bila nelegalna separatistička tvorevina HDZ-a BiH i njegove antibošnjačke politike.

                                     

2. Sadašnje stanje

Vodstvu Herceg-Bosne trenutno se sudi na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu po točkama optužnice koje uključuju zločine protiv čovječnosti po Ženevskoj konvenciji kršenja prava ratovanja.

Sa velikom vjerojatnoćom se može tvrditi da su Hrvati danas većina u sljedećim općinama: Mostaru, Stocu, Ravnom, Čapljini, Neumu, Čitluku, Grudama, Kiseljaku, Kreševu, Livnu, Ljubuškom, Kupresu, Dobretićima, Odžaku, Domaljevac-Šamcu, Orašju, Posušju, Prozoru, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Vitezu, Žepču, Usori. Premda se broj Hrvata u odnosu na predratno razdoblje smanjio, prema popisu iz 1991. na cjelokupnom području Bosne i Hercegovine živjelo je 755.895 Hrvata. Od tog broja 431 737 na području kojega je obuhvaćala Hrvatska Republika Herceg Bosna. Danas na području cijele BIH živi 544.780 Hrvata, broj općina u kojima su Hrvati većina se povećao s 20 na 23. Općine s hrvatskom većinom, njih 14 čine kompaktno područje koje se proteže od Kupresa na sjeverozapadu, do Ravnog na jugoistoku zemlje, dok 6 općina predstavljaju većinske hrvatske enklave u Bosni i Posavini.

Danas se želi obnoviti Herceg Bosna, ali kao treći entitet u Bosni i Hercegovini jer su Hrvati u lošem položaju u odnosu na dva druga konstitutivna naroda u BiH. To je počelo 2005. godine, kada je tadašnji član predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Ivo Miro Jović izjavio: Ne želim prigovarati bosanskohercegovačkim Srbima, no kad oni imaju svoju srpsku republiku Republika Srpska, zašto mi ne bismo imali svoju hrvatsku republiku ili Bošnjaci svoju muslimansku republiku unutar Bosne i Hercegovine ".

Dragan Čović, presjednik jedne od najjačih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini HDZ BiH-a je rekao: ".sve hrvatske stranke u BiH će predložiti Bosnu i Hercegovinu sa tri entiteta i Sarajevom kao distriktom. Hrvatski političari moraju biti incijatori novog ustrojstva Bosne i Hercegovine koje će jamčiti Hrvatima ista prava kao i ostalim konstitutivnim narodima. Svaka federalna jedinica će imati svoje zakonodavstvo, izvršne i pravosudne organe vlasti ". On je također ukazao da je sadašnje dvoentitetsko ustrojstvo BiH neodrživo jer su Hrvati postali predmet asimilacije te su lišeni osnovnih prava u Federaciji sa Bošnjacima. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kao i ostalo vodstvo bosanskohercegovačkih Srba podupire ovaj hrvatski prijedlog, ali s uvjetom da se ne dira u teritorij Republike Srpske.

                                     
 • SAO Hercegovina i SAO Severna Bosna Ove oblasti će se zatim ujediniti u jedinstvenu republiku Srpska Republika Bosna i Hercegovina proglašena je 9.
 • Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg - Bosne Hrvatska Republika Herceg - Bosna Federacija Bosne i Hercegovine Hrvatska zajednica Herceg - Bosna udruženje
 • демократска странка Hrvatska Republika Herceg - Bosna предложена држава: стварање неовисне Хратске државе и њено уједињење са Хрватском политичке партије: Хрватска
 • hrvatskih formacija samoproglašene, pobunjeničke Hrvatske Republike Herceg - Bosne podržane od Hrvatske s druge strane. Predstavljao je dio šire cjeline
 • kojeg je vodila Hrvatska Republika Herceg - Bosna kraj Rodoča, južno od Mostara, od rujna 1992. do travnja 1994. tijekom Bošnjačko - hrvatskog sukoba u sklopu
 • proglasio za kralja Bosne i Srbije. Stefan Vukčić Kosača se 1448. Osamostaljuje u Humu i proglašava se hercegom od svetoga Save. Bosna pada pod Otomansko
 • bosanskohercegovački političar. Prvi predsjednik samoproglašene Hrvatske Republike Herceg - Bosne U mnogobrojnim optužnicama pred Tribunalom u Hagu je označen
 • Mlivončić Kronologija rata i političkog dogovaranja Herceg - Bosna org Kronologija Bošnjačko - hrvatskog sukoba Poskok.info 15 godina nakon Washingtona: RS
 • običaji Hrvata Bosne i Hercegovine Glavni članak: Hrvatske narodne nošnje u Bosni i Hercegovini Glavni članak: Hrvatska kuhinja u Bosni i Hercegovini Glavni
 • bilo cijela, bilo područje Hrvatske Republike Herceg Bosne - za vrijeme rata u BiH doživjelo je neuspjeh, a službena hrvatska politika, uključujući sam
 • Ministarstva obrane Republike Hrvatske u HZ Herceg - Bosni i HVO - u, a poslije je postao zapovjednik snaga HVO. Zajedno s hrvatskim časnicima Valentinom
 • okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.. 101. pukovnija HVO Bihać Herceg - Bosna Hrvatsko vijeće obrane Hrvatsko vijeće obrane na Wikimedijinoj ostavi

Users also searched:

...