Back

ⓘ Giurgiu čita se Đurđu je grad na jugu Rumunjske od 61.353 stanovnika. Prije nekoliko dekada imao je 74.191 stanovnika, ali mu je odtada opao broj stanovnika. Gi ..
Giurgiu
                                     

ⓘ Giurgiu

Giurgiu čita se Đurđu je grad na jugu Rumunjske od 61.353 stanovnika. Prije nekoliko dekada imao je 74.191 stanovnika, ali mu je odtada opao broj stanovnika.

Giurgiu je administrativni centar istoimenog okruga judet Giurgiu.

                                     

1. Historija

Nastanak grada ni do danas nije potpuno jasan, pretpostavlja se da je nastao nakon što su genoveški moreplovci na dunavskom otoku izgradili utvrdu pod nazivom - San Giorgio, nakon tog je i naselje na obali preuzelo to ime.

U historijskim dokumentima, ime Giurgiu pojavljuje se prvi put - 1394., u povelji vlaškog kneza Mirceje Starijeg. Osmanlije prvi put zauzimaju Giurgiu - 1417.

Nakon potpisivanja Sporazuma u Jedrenama - 1829., kojim je okončan Rusko-turski rat 1828–1829 Giurgiu je vraćen Kneževini Vlaškoj. Zbog tog je već 1830. podignuta crkva sv. Nikole u čast ruskog cara Nikole I. i godišnjice potpisivanja tog ugovora.

Prva rumunjska željeznička pruga izgrađena 1869. spojila je Giurgiu sa Bukureštom. Prvi željezničko - automobilski most preko Dunava nazvan - Most prijateljstva, koji povezuje Giurgiu i Ruse u Bugarskoj, završen je 1954.