Back

ⓘ Prijateljstvo ..
                                               

Zona prijateljstva

Prijateljska zona, zona prijateljstva ili frendzona je izraz kojim se u modernoj popularnoj kulturi opisuju situacije, odnosno odnos dvije osobe koje su prijatelji, a od kojih jedna taj odnos želi pretvoriti u ljubavnu vezu, a druga nastoji zadržati na čisto prijateljskoj razini, a što zna stvarati niz nesporazuma i neugodnih situacija. Izraz se prvi put koristio u popularnoj američkoj TV-seriji Prijatelji i zahvaljujući njoj ušao u svakodnevni govor. Najčešće se koristi za muško-ženske odnose, odnosno situacije u kojima se muškarac zaljubi u svoju blisku prijateljicu, a njegova ljubav ost ...

                                               

Neprijateljstvo

Neprijateljstvo je izraz koji označava negativan odnos između dva ili više pojedinaca ili skupina. Izraz "neprijatelj" ima i socijalnu funkciju te označavanja određeno stvorenje kao prijetnju. Označavanje pojedinca ili grupe kao neprijatelja naziva se demonizacija. Glavna razlika između borbe s protivnikom i borbe s neprijateljem je da se protiv neprijatelja bori i nepoštenim sredstvima.

                                               

Simpatija

Simpatija = "sa" i πάσχω = "osjećaju; patnja/pate") je pozitivan osjećaj ili društveni afinitet prema drugoj osobi koji nastaje iz poklapanja emocija ili doživljaja razumijevanja prema njoj. Osjećaj simpatije može imati razne oblike ili razna percipiranja netko ima simpatične crte, ili je vrlo simpatična osoba. Obrnuto, može se osjećati da netko nije simpatičan, tj. da je antipatičan. Simpatija može biti preduvjet za emocionalne odnose, kao što su prijateljstvo ili ljubav.

                                               

Damon, oder die wahre Freundschaft

Damon, oder die wahre Freundschaft je komedija njemačkog pisca Gottholda Ephraima Lessinga, objavljena 1747. godine, a koja je predstavljala Lessingov debitantski dramski tekst. U njoj se Lessing nastojao pozabaviti problemom razlikovanja prijateljstva od ljubavi, i to kroz zaplet o dva najbolja prijatelja - Damonu i Leanderu - koji se nadmeću za ruku mlade i lijepe udovice. Na srpskohrvatskom govornom području ju je prvi preveo i objavio Dositej Obradovića. Ta je verzija godine 1972. ekranizirana kao TV-drama Damon u produkciji RTV Beograd.

                                               

U samom sinjem moru

U samom sinjem moru je sovjetski crno-bijeli igrani film snimljen 1936. u režiji Borisa Barneta. Po žanru predstavlja kombinaciju drame i romantične komedije. Radnja je smještena na obale Kaspijskog mora, a protagonisti, koje tumače Nikolaj Afanasjevič Krjučkov i Lev Sverdilin su dvojica ribara, najboljih prijatelja, čije će prijateljstvo na kušnju staviti to da su se obojica zaljubila u istu ženu.

                                               

Camille Desmoulins

Lucie Simplice Camille Benoît Desmoulins je bio francuski novinar i sudionik Francuske revolucije. Desmoulins je bio prijatelj Maximiliena Robespierra još iz djetinjstva, a kasnije je formirao blisko prijateljstvo i s Georgesom Dantonom. I Robespierre i Danton su bili izrazito utjecaje ličnosti Francuske revolucije. U jeku terora Komiteta javnoga spasa, Desmoulins se priklonio umjerenom Dantonu, koji je bio oponent brutalnih krvoprolića iz tog perioda. U internom sukobu nadvladao je Robespierre pa su Danton, Desmoulins i ostali dantonisti izvedeni pred Revolucionarni tribunal. Osuđeni su n ...

                                     

ⓘ Prijateljstvo

  • Chabrolova tadašnja supruga Stéphane Audran te sa njom započne neobično prijateljstvo Radnja prikazuje kako njihov odnos sa vremenom dobija iskušenja, kako
Uvall
                                               

Uvall

Uvall, poznat i kao Vual ili Voval, u demonologiji, četrdeset i sedmi duh Goecije koji vlada nad trideset i sedam legija. Prije pada, bio je anđeo reda moćnika, a sad je moćni vojvoda u paklu. Pojavljuje se u liku dromedara, ali može uzeti i ljudski oblik. Po naredbi prizivača može govoriti egipatski. Pobuđuje ljubav u žena, poznaje prošlost, sadašnjost i budućnost i stvara prijateljstvo među neprijateljima.

                                               

Agalmatofilija

Agalmatofilija je seksualna privlačnost prema statui, lutki i sličnom figurativnom predmetu. Privlačnost može sadržavati i želju za seksualnim kontaktom s predmetom, fantaziju o seksualnim susretima s oživljenim ili neoživljenim predmetima, promatranje susreta između samih predmetza, ili seksualni užitak zbog pomisli o pretvaranju sebe ili drugih u predmet. Agalmatofilija može uključivati i pigmalionizam koji opisuje ljubav prema vlastitom djelu.

                                               

Raagam

Raagam je indijski igrani film snimljen 1975. godine na malayalam jeziku u režiji A. Bhimsingha. Predstavlja remake bollywoodskog filma Anuraag iz 1972. godine. Po žanru je melodrama, a radnja prikazuje prijateljstvo slijepe djevojke i od raka oboljelog dječaka koji joj na kraju odluči posthumno donirati oči.

Users also searched:

...