Back

ⓘ Bosanske piramide. Termini Bosanske piramide se koriste za niz prirodnih geoloških formacija koje se nazivaju flatironima u blizini mesta Visoko u Bosni i Herce ..
                                               

21. 7.

2001. - U dvodnevnim borbama izmedu nasilnih demonstranata i snaga reda,tokom Summita grupe G-8 u Genovi, Italija, poginula jedna osoba,oko 400 ih je ranjeno, a 67 demonstranata uhapšeno je pod optužbom za pokušaj ubojstva. 1949. - Američki Senat ratificirao stvaranje NATO-a. 1542. - Papa Pavao III formirao inkviziciju - kongregaciju kardinala s ovlaštenjima za progon heretika, kako bi pojačao borbu protiv protestantizma. 2008. - Uhapšen Radovan Karadžić, bosanski Srbin tražen zbog zločina u Srebrenici. 976. - Osnovana austrijska kneževska loza Babenberga, koja je vladala Austrijom do 1246 ...

                                               

1818

Ovo je članak o godini 1818. Godina 1818 bila je redovna godina koja počinje u četvrtak po gregorijanskom kalendaru odn. redovna godina koja počinje u utorak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Divlje jagode (bend)

Divlje jagode su bosanskohercegovački heavy metal i hard rock sastav koji je 1977. godine osnovan u Bihaću. Bili su vrlo popularan sastav na teritoriju bivše Jugoslavije i smatraju se začetnicima heavy metal stila na tom prostoru. U svibnju 1977. godine, Sead Lipovača zajedno sa Antom Jankovićem, Nihadom Jusufhodžićem, Mustafom Ismailovskim i Adonisom Dokuzovićem kojeg je poznavao još iz Novih Akorda, osniva Divlje jagode. Tijekom godina njihovog glazbenog rada, objavili su nekoliko singlova i dvanaest studijskih albuma, a 2006. godine izdaju box set na kojemu se nalazi deset albuma i jeda ...

                                               

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija najjužnija je hrvatska županija. U svom sklopu ima gradove: Dubrovnik, Metković, Korčulu, Ploče i Opuzen. Južni dio županije, koji zauzima grad Dubrovnik i veći dio teritorije, je eksklava, s obzirom na to da je od ostatka županije i Hrvatske odvojen bosansko-hercegovačkom općinom Neum. S druge strane, dubrovačka eksklava povezana s ostatkom županije kroz hrvatske teritorijalne vode. Odvojenost Dubrovnika od ostatka hrvatske države se najčešće iskazuje kroz prometne čepove kod Neuma uslijed carinskih pregleda, kao i činjenicu da mnogi vozači često staju kako ...

                                               

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011.

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. travnja 2011., prema stanju na dan 31. ožujka. Popis je proveden temeljem Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine Popisom su se obuhvatile sljedeće jedinice popisa: stanovništvo, kućanstva osoba i stanovi i ostale stambene jedinice.Državni zavod za statistiku objavio je krajem prosinca 2012. godine rezultate, koji se odnose na broj stanovnika prema spolu, starosti, državljanstvu, narodnosti, vjeri i materinskom jeziku. Ostale podatke Popisa 2011., Državni zavod za statistiku o ...

Bosanske piramide
                                     

ⓘ Bosanske piramide

Termini Bosanske piramide se koriste za niz prirodnih geoloških formacija koje se nazivaju "flatironima" u blizini mesta Visoko u Bosni i Hercegovini, severozapadno od Sarajeva, a pre svega za brdo po imenu Visočica, koje je dospelo u središte pažnje međunarodne javnosti u oktobru 2005, nakon opsežne medijske kampanje, čiji je cilj bilo promovisanje kvazinaučne teorije da je delo ljudskih ruku i da predstavlja najveću drevnu piramidu na Zemlji.

Evropsko udruženje arheologa je u decembru 2006. ovim povodom izdalo saopštenje u kome se kaže:

Brdo Visočica, visine 213 m, pod kojim se nalazi srednjovekovni grad Visoki, nekada je bilo nastanjeno i oblikom približno podseća na piramidu. Ideju da ono predstavlja drevnu građevinu objavio je kontroverzni metalski radnik, preduzetnik, navodni doktor sociologije i samoproklamovani istraživač Semir Osmanagić koji je u to vreme bio nastanjen u Hjustonu, Teksas, SAD. Njegova kasnija iskopavanja na ovoj lokaciji su otkrila navodni popločani ulaz i tunele, kao i kamene blokove i drevni malter, kojime je prema njegovim tvrdnjama nekada bila prekrivena ova navodna građevina.

Osmanagić je takođe izneo tvrdnje da je u iskopavanju učestvovao međunarodni tim arheologa iz Australije, Austrije, Irske, Škotske i Slovenije.

Uprkos tome, mnogi arheolozi na koje se Osmanagić poziva tvrde da nisu pristali da učestvuju u navodnim istraživanjima i da nikada nisu bili na lokaciji. Iskopavanja su počela u aprilu 2006, i obuhvatala su i opsežne zemljane radove kojima je cilj bio preoblikovanje brda, tako da podseća na stepenastu piramidu Maja.

                                     

1. Demanti i kritike međunarodne stručne javnosti

Naučna istraživanja ove lokacije su pokazala da se na njoj ne nalaze nikakve piramide.

Pored kritika Osmanagiću, mnogi eminentni naučnici iz celog sveta su uputili oštre kritike na račun vlasti Federacije Bosne i Hercegovine zbog finansijske i logističke podrške nestručnim iskopavanjima koja prete da unište autentični srednjovekovni lokalitet. Uprkos argumentovanim primedbama uglednih i stručnih ličnosti, ove kritike nisu urodile plodom.

                                     

2. Podrška visokog predstavnika UN, Kristijana Švarc-Šilinga

Tadašnji visoki predstavnik UN za Bosnu i Hercegovinu, Kristijan Švarc-Šiling, koji je više puta posetio Visočicu, izrazio je neslaganje sa kritikama međunarodne naučne zajednice i zatražio od nje da podrži "ovaj za BIH izuzetno vredan projekat". On je tom prilikom izneo i svoje stručno mišljenje:

                                     

3.1. Tumačenja Osmanagićevo tumačenje

Aprila 2005. Semir Osmanagić je posetio visočki Zavičajni muzej, gde mu je profesor Senad Hodović izneo podatke o srednjovekovnoj Bosni i kamenim ostacima srednjovekovnog grada Visoki na Visočici. Objašnjavajući kako se sa Visočice vide tri kraljevske prestonice, spomenuo je da Visočica ima piramidalni oblik, što je redak fenomen. Osmanagić se zainteresovao za ovu pojavu i pribavio dozvolu da vrši bušenja, nakon čega je izneo tvrdnje da je uočio mnogobrojne anomalije koje ukazuju na to da se ispod brda Visočica, odnosno njenog gornjeg dela, nalazi piramida.

Osmanagić je prozvao Visočicu "Piramidom Sunca", a dva obližnja brda, identifikovana kao piramide na osnovu satelitskih i vazdušnih fotografija, "Piramidom Meseca" i "Piramidom bosanskog zmaja". U izveštajima se pominju još dve navodne piramide: "Piramida Zemlje" i "Piramida ljubavi". U intenzivnoj medijskoj kampanji koja je usledila, Osmanagić je izneo tvrdnje da su navodne piramide izgradili drevni Iliri, antički stanovnici Balkana oko 12.000 pre naše ere. Ali u intervjuu Filipu Kopensu engl. Philip Coppens iz časopisa Neksus engl. Nexus magazine April/maj 2006, Osmanagić je pokušao da ispravi prethodne navode tvrdeći da su ga pogrešno citirali: on zaista tvrdi da su navodne piramide najverovatnije sagradili Iliri, koji su prema njegovim tvrdnjama nastanjivali ovu oblast između 12.000 i 500. godine pre nove ere, pa su navodne piramide zato najverovatnije izgrađene negde u tom periodu, a ne tačno 12.000. godine pre nove ere. U poslednje vreme Osmanagić tvrdi da je "piramida" stara oko 7.000 godina.

Osmanagić ističe da su četiri strane brda Visočica okrenute prema stranama sveta kako su navodno izgrađene sve piramide. Ovo nije tačno i može se lako proveriti pomoću aplikacije Gugl ert engl. Google Earth. Odstupanje od pretpostavljenog pravca je skoro 30 stepeni.

Pred kraj 2005. godine, Osmanagić je uz podršku institucija BIH osnovao fondaciju Arheološki park: Bosanska piramida Sunca na mesto predsednika za logistiku je postavio profesora Senada Hodovića. Početkom januara, dr. Amer Smailbegović, član Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, analizirao je rezultate termalne inercije i na osnovu njih zaključio da brda Visočica Bosanska piramida Sunca, Plješevica Bosanska piramida Meseca i još dva uzvišenja predstavljaju anomalije. Prema njegovim rečima ova uzvišenja se hlade brže od okoline zbog toga što su prisutni materijali manje gustine, veće poroznosti, kao i unutrašnje šupljine i prolazi, što utiče na gubitak toplote normalan za veštačke strukture.

Navodna istraživanja su vršena u tunelu nedaleko od Visočice, na Ravnama, a gde su pronađeni blokovi peščara teški do pet tona za koje se tvrdi da su obrađeni ljudskom rukom. U tunelima je utvrđen sadržaj kiseonika od 20.9 % što navodno potvrđuje tezu o ventilacionim sistemima unutar tunela. Pored toga se tvrdi da u tunelima postoje rasksnice pod pravim uglovima koje se podudaraju sa stranama sveta: istok-zapad, sever-jug.

Osmanagić se poziva na navodna merenja geodetskog zavoda BiH, prema kojima su stranice osnove duge po 364 m, a strane čine jednakostranične trouglove čiji su svi uglovi preciznih 60 stepeni. Dalje se tvrdi da je severna strana orijentisana prema "kosmičkom severu", odnosno da postoji odstupanje od geografskog severa za 21. Pored toga, tvrdi da mu je u katastarskoj kancelariji opštine Visoko potvrđeno da geodetski vrhovi tri piramide Piramida Sunca, Meseca i Bosanskog zmaja čine jednakostranični trougao od po 60 stepeni, gde navodno nema odstupanja ni za jedan minut, što je potvrđeno navodnim satelitskim snimcima.

Na severoistočnoj strani piramide Sunca su trećeg dana istraživanja 17. april 2006. pronađeni kameni blokovi breče za koje se tvrdi da su obrađeni ljudskom rukom. Ovo je prema tvrđenju Osmanagića i njegovih slebenika najozbiljniji dokaz postojanja Bosanske piramide Sunca.                                     

3.2. Tumačenja Naučna objašnjenja

Osmanagićeve navode, objavljivane u masovnim medijima, osporava veliki broj stručnjaka koji ga optužuju da promoviše pseudonaučne teorije i da svojim iskopavanjima uništava stvarne arheološke lokacije. Amar Karapuš, kustos Narodnog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu je ovim povodom izjavio: "Kad sam prvi put pročitao o piramidama, mislio sam da je to vrlo smešno. Nisam mogao da poverujem da bi bilo ko na svetu mogao da poveruje u tako nešto."

Profesor Garet Fejgan engl. Garrett Fagan sa univerziteta u Pensilvaniji tvrdi: "Ne bi trebalo dozvoliti da se uništavaju stvarna arheološka nalazišta u nečijem pokušaju da pronađe svoje zablude To je kao da je nekome data dozvola da preore buldožerima Stonhendž da bi ispod njega pronašao tajne odaje sa izgubljenim drevnim mudrostima."

Kertis Ranels engl. Curtis Runnels ekspert za praistorijsku Grčku i balkanske države sa Univerziteta u Bostonu kaže: "U periodu pre 27.000 do 12.000 godina, Balkan je bio okovan ledom u poslednjem glacijalnom maksimumu, periodu veoma hladne i suve klime sa glečerima na nekim od planinskih venaca. Jedini stanovnici ove oblasti su bili gornjepaleolitski lovci i sakupljači koji su za sobom ostavili ostatke logorišta na otvorenom i tragove boravka u pećinama. Ovi ostaci se sastoje od jednostavnih kamenih alatki i ostataka životinja i biljaka kojima su se hranili. Ti ljudi nisu posedovali ni alatke ni veštine potrebne za izgradnju monumentalnih arhitektonskih objekata."

Enver Imamović sa Sarajevskog Univerziteta, bivši direktor Narodnog muzeja u Sarajevu, izrazio je zabrinutost zbog opasnosti da bi iskopavanja mogla da unište stvarna arheološka nalazišta, kao što je srednjovekovna kraljevska prestonica Visoki. On tvrdi da bi iskopavanje "nepovratno uništilo nacionalno istorijsko blago ". Iskopavanja koja su arheolozi izvršili u leto 2008, nezavisno od rada Fondacije, otkrila su obilje srednjovekovnih artefakata i obnovila zahteve vlastima da se Osmanagiću ukine dozvola za iskopavanje.

U pismu uredništvu londonskog Tajmsa datiranom 25. aprila 2006, profesor Entoni Harding engl. Anthony Harding, predsednik Evropskog udruženja arheologa, nazvao je Osmanagićeve teorije "uvrnutim" i "apsurdnim" i izrazio zabrinutost jer se nedovoljna pažnja poklanja zaštiti "bogatog arheološkog nasleđa Bosne" od "pljačke i nekontrolisane i neovlašćene gradnje". Nakon što je lično posetio lokalitet, Harding je izjavio: "videli smo polja prirodnog kamena breče, sa fisurama i pukotinama; ali ni traga bilo čemu što bi ličilo na arheologiju."

Članovi geološkog tima koji su vršili ispitivanja terena za račun Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida sunca", održali su konferenciju za štampu 8. maja 2006. u Tuzli u cilju objavljivanja rezultata svojih istraživanja. Profesori Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koje je predvodio profesor Dr. Sejfudin Vrabac, zaključili su "kako je ustanovljeno da je Visočica prirodna geološka tvorevina, koja se sastoji od klasičnih sedimenata slojevite građe, različite debljine, i da je njen oblik posljedica endodinamičkih i egzodinamičkih procesa u postmiocenskom razdoblju".

Prema navodima profesora Vrapca, stručnjaka za paleogeologiju: "na području Sarajevsko-Zeničkog rudarskog bazena, takvih morfoloških oblika ima na desetine". Izveštaj Tima za geološka istraživanja Visočice, načinjen na osnovu ispitivanja šest bušotina dubine od 3 do 17 metara, podržalo je Znanstveno - nastavno vijeće Rudarsko geološkog fakulteta i Udruženje geologa Federacije Bosne i Hercegovine.

Juna 2006, ime jednog od najvećih egiptologa današnjice, profesora Zahija Havasa je dovedno u vezu sa iskopavanjima na Visočici. Osmanagić je izneo tvrdnje da je profesor Havas preporučio navodnog "eksperta" Ali Abd Ala Barakata da istraži brda. Havas je porekao bilo kakvu vezu sa ovime, optužujući Osmanagića da je "davao lažne informacije", i objasnio da Barakat "ne zna ništa o Egipatskim piramidama".

Bez obzira na ovaku Havasovu reakciju, Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida sunca" je objavila da je Barakat obavio istraživanje brda i izjavio "Po mom mišljenju, ovo je neka vrsta piramide, verovatno primitivna piramida." Novembra 2007, na VEB strani Fondacije, postavljen je Barakatov izveštaj na engleskom.

Osmanagić je pozvao i geologa i alternativnog arheologa Roberta Šoha engl. Robert Schoch da poseti lokaciju. U svom preliminarnom izveštaju, on je zaključio da postoje prirodna geološka objašnjenja za sve pojave za koje je Osmanagić tvrdio da su delo ljudskih ruku. Šohova VEB strana navodi da je "iskopavanjima naneta izuzetna šteta" i optužuje Osmanagića za pokretanje "smišljene kampanje radi dovođenja u zabludu".

"Arheološki park: Bosanska piramida sunca" je 2007. objavio izveštaj egiptologa Nabila Mohameda Abdel Svelima u kome se tvrdi da je Visočica u stvari najveća piramida na svetu. Nakon dve posete Visokom, on je objavio izveštaj u kome je zaključio: "Argumenti za ili protiv, ne mogu uticati na činjenicu da je koncept piramide i odgovarajući oblik očigledan i da ga svako može videti ”. Uprkos ovim navodima, 2010. Svelim je objavio izveštaj u kome je objasnio da nije tvrdio da je Visočica delo ljudskih ruku, već se poslužio ovim izrazom za bilo koji predmet, prirodni ili veštački, koji predstavlja piramidu u geometrijskom smislu.

Pored spomenutih i mnogi drugi domaći i strani naučnici su izrazili sumnju u vezi sa postojanjem piramide na Visočici. Pokrenuta je i peticija pod nazivom Zaustavimo Osmanagića Sada! Mnogi navode da ne postoje istorijske činjenice po kojima bi se moglo tvrditi da u Visokom postoji piramida i osuđuju bilo kakve radove na Visočici koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i smatraju bilo koju aktivnost na ovom mestu rušenjem i oštećivanjem kulturnog dobra.

                                     

4. Afera Izmo Gulić

Afera "Izmo Gulić" je prevara blogera poznatog kao Izmo Gulić, napravljena na štetu Osmanagića i njegove fondacije. Februara 2008, Izmo Gulić je poslao dva teksta puna besmislica, maskirana pseudonaučnim i "nju ejdž" žargonom, potpisavši se kao "Dr. Phil. Amer Kovačević", tražeći da se objave na internet stranici Semira Osmanagića.

Gulić je ove tekstove poslao kao eksperiment, da bi proverio hoće li ta internet stranica, na kojoj se tvrdi da je posvećena ozbiljnom naučnom arheološkom i geološkom istraživanju, prihvatiti da objavi njegove tekstove koji nisu imali nikakvo uporište u realnosti. Oba članka su smesta bila objavljena po ličnoj preporuci Semira Osmanagića pod naslovom: Bosanski ljiljan: jedno razmišljanje u prilog tezama Semira Osmanagića. Nakon toga je član Osmanagićevog tima preveo jedan od tekstova na engleski, da bi zatim usledilo objavljivanje sličnog članka koji je napisao Osmanagićev saradnik, Davorin Vrbančić, očigledno nadahnut besmislicama koje je napisao navodni Dr. Phil. Amer Kovačević.

Nakon što je Izmo Gulić objavio na svom blogu da su oba teksta prevara i da je navodni Dr. Phil. Amer Kovačević izmišljena osoba, ni Osmanagić ni njegovi saradnici nisu reagovali ni na koji način, niti su ovi tekstovi uklonjeni sa internet stranice.

                                     

5. Vanjske veze

 • Novosti i dešavanja vezana za Bosansku piramidu Sunca
 • Blog - Demistificiranje teza Semira Osmanagića znanstvenim argumentima
 • Dokumenti i video fajlovi
 • Neslužbena stranica, engleski jezik
 • Saopštenje za javnost - Satelitske i radarske snimke
 • Blog o piramidama
 • Informativni portal o piramidi
 • Saopštenje za javnost - Toplotna satelitska analiza
 • Službena stranica Fondacije
 • Bosnian Pyramid of the Sun - Photo gallery
 • Knjiga o Bosanskoj piramidi Sunca
 • Često osvježena galerija koja uključuje i slike sa istraživanja
 • AntiPyramid Web-Ring web-stranice/blogovi sa suprotim misljenjem o postojanju piramida
 • Bosnian pyramids
 • Informativni portal na engleskom jeziku
 • Visoko.co.ba o piramidi
 • BosnianPyramids.org
 • Bosnian-Pyramid.com
                                     
 • Glavni članak: Visočke piramide Osmanagić se 2005. godine vratio u Bosnu, gde je proglasio brdo Visočica pored mesta Visokog, za piramidu ilirskog porekla
 • činjenički ustanovile Bosanske piramide u Visokom bi bile uvrštene kao jedne od prvih građevina u historiji čovječanstva kao i prve piramide ikad izgrađene.
 • umjetnosti u Zagrebu. Glumačku karijeru započeo je u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banja Luci. Igrao je u više kazališnih, filmskih i televizijskih
 • Visočke piramide Visočke piramide su trenutno hipoteza istraživača Semira Osmanagića koja tvrdi da se nedaleko od grada Visokog nalazi više piramida izgrađenih
 • Apolonova tronošca, Naklada Bošković, Split, 2013. Značaj lokacije Bosanske piramide Significance of The Bosnian Pyramid location Naklada Bošković
 • visina od postolja do četvrtaste piramide 300 cm, do kamene kugle 365 cm i od postolja do samog vrha 410 cm. Visina piramide je 65 cm, visina kamene kugle
 • između ostalog, obeležila i podrška kontroverznim istraživanjima bosanskih piramida u Visokom. Nakon optužbi političara npr. Haris Silajdžić i medija
 • Predstavnici 16 zemalja na Međunarodnoj konferenciji o BiH u Londonu upozorili bosanske Srbe da će, ako napadnu zastićenu zonu UN - a Goražđe, biti suočeni s odlučnim
 • stećcima u Radimlji Visoko, grad bosanskog plemstva, nekadašnja prijestonica Kraljevine Bosne i mjesto bosanskih piramida Tešanj, jedan od najstarijih gradova

Users also searched:

...