Back

ⓘ Glauk, Hipolohov sin. Glauk bio je, u grčkoj mitologiji, sin Hipoloha, unuk Belerofonta i praunuk korintskog kralja Glauka, Sizifovog sina. Sa svojim bliskim pr ..
Glauk (Hipolohov sin)
                                     

ⓘ Glauk (Hipolohov sin)

Glauk bio je, u grčkoj mitologiji, sin Hipoloha, unuk Belerofonta i praunuk korintskog kralja Glauka, Sizifovog sina. Sa svojim bliskim prijateljem Sarpedonom predvodio je Likijce u trojanskom ratu, u kojem se borio na strani Trojanaca.

Pod Trojom Glauk se pokazao kao izuzetno hrabar ratnik i jedan od najistaknutijih koji su se borili na strani Trojanaca; tokom rata ubio je četvoricu neprijatelja. Kad se na bojnom polju našao oči u oči s Diomedom, dvojica junaka su se prepoznali i, sećajući se prijateljstva svojih predaka budući da su Diomedov deda Enej i Glaukov deda Belerofont bili veliki prijatelji, razmenili su darove: Diomed je Glauku poklonio svoje oružje, a Glauk je Diomedu dao svoj oklop sačinjen od zlata. Kad je bio smrtno ranjen, Sarpedon je na samrti zavetovao Glauka da osveti njegovu smrt, a kad je i njega samoga ranio Teukro, Glauk je od Apolona izmolio da mu isceli ranu, kako bi se vratio u bitku i sprečio da Sarpedonovo telo padne u neprijateljske ruke.

Glauk je poginuo od Ajantove ruke tokom borbi oko Ahilejevog mrtvog tela. Glaukovo je telo Apolon preneo u Likiju, gde je Glauk poštovan kao božansko biće i smatran pretkom kraljevske dinastije.

                                     

1. Literatura

  • Srejović, Dragoslav; Cermanović-Kuzmanović, Aleksandrina 1989. Rečnik grčke i rimske mitologije. Beograd: Srpska književna zadruga.
  • Schmitz, Leonhard 1867. "Glaucus 2”. u: Smith, William. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Boston. str. 21.