Back

ⓘ Kubrat. Khan Kubrat je bio prabugarski vladar kome je pripisana zasluga za stvaranje Stare Velike Bugarske 632. godine, kada je porazio Avare i ujedinio sva pra ..
Kubrat
                                     

ⓘ Kubrat

Khan Kubrat je bio prabugarski vladar kome je pripisana zasluga za stvaranje Stare Velike Bugarske 632. godine, kada je porazio Avare i ujedinio sva prabugarska, a i ostala plemena na toj teritoriji.

                                     

1. Istorija i minato

Kubratovo ime je prvi put spomenuto od strane patrijarha Nikifora I. od Konstantinopolja Patriarch Nikephoros I of Constantinople u njegovom delu: Istorija sintomus brevarium Historia syntomos, breviarium iz 9. veka.

U spisku bugarskih knezova Kubrat je spomenut kao Kurt iz klana Dulo. Neki izvori ga povezuju kao jednog od naslednika Atile, po majčinoj liniji kao pripadnika Ermi klana Ermy clan, pošto mu je rod po majci Organa bio poticao iz tog klana.

Kubrat je bio izvesno vreme Vizantijski talac kao zaštita od dinastijske borbe za prevlast u Turskom Kaganatu. Kao što je vizantijski istoričar, iz 7. veka Jovan od Nikije John of Nikiu, zabeležio:

Kubrat Quetrades, princ od Huna Moutanes, i Organov nećak nephew of Kuemaka, je bio kršten i kao mali poslan da se školuje u Konstantinopolj gde je postao blizak prijatelj sa imperatorom Herakliusom Heraclius.

Kubratova godina rođenja je nepoznata, jedino što je sigurno je njegov boravak u Konstantinopolju, krštenje, školovanje, prijateljstvo sa imperatorom Herakliusom 610. - 640. i dobijanje titule patricije koja je i pronađena na prstenu u njegovom grobu.

Kvota patrijarha Nićifora Kratka istorija gde spominje Kubrata kao vladara Onogura.

Po povratku iz Konstantinopolja preuzima vlast od Organa koji je u njegovom odsustvu vladao Onogurima. Isteravši Avare sa svoje teritorije, ujedinjenjem svih prabugarskih plemena, Kubratovo carstvo se prostiralo od delte Dunava do reke Volga. Kubrat je bio jedan od retkih koji je svoju vladavinu proveo u miru sa Vizantijom, verovatno zbog prijateljstva sa imperatorom i poštovanjem vizantijske kulture, sa kojom je odrastao za vreme svog boravka u Konstantinopolju.

                                     

2. Kubratov grob

U 1912. godini Ukrajinski seljak u blizini Poltave, je prilikom obrade zemlje otkrio grobnicu sa velikom količinom dragocenosti, srebra i zlata 52-{kg}-, uključujući i prsten koji je omogućio i olakšao, identifikaciju pošto je bilo izgravirano sa podacima Kubrat knyaza ChouvraTou patrikiou), a što je bio status koji je on imao u Vizantiji.