ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 347
                                               

I bambini ci guardano

I bambini ci guardano je italijanski crno-bijeli film snimljen 1944. u režiji Vittorija De Sice. Radnja se temelji na romanu Cesarea Giulia Viole i prikazuje kako se jedna porodica raspada nakon što supruga odluči napustiti muža radi ljubavnika. ...

                                               

Barchessa di Villa Thiene

Barchessa di Villa Thiene je jedno krilo nikad dovršene renesansne vile koju je za porodicu Thiene projektirao Andrea Palladio u sjevernotalijanskom gradiću Villafranca Padovana, nedaleko od Padove.

                                               

Polesine

Polesine se prostiru na površini od oko 1789 km², uglavnom po Rovigskoj provinciji i jednim manjim dijelom u metropolitanskom području Venecije. Polesine je 100 km dugi i 18 km širok pojas zemlje u smjeru zapad-istok, između rijeka Poa i Adigea, ...

                                               

Frari

Santa Maria Gloriosa dei Frari, koju obično zovu samo Frari, je gotička crkva u sestieru San Polo na istoimenom trgu u Veneciji. Bazilika Frari je jedna od većih venecijanskih crkava koja ima status manje bazilike.

                                               

Oderzo

Oderzo je grad i istoimena općina u sjevernoj Italiji koji administrativno pripada provinciji Treviso u regiji Venetu. Smješten je u središtu Venecijanske ravnice, oko 66 km sjeveroistočno od Venecije. KrozOderzo teče rijeka Monticano, pritoka Li ...

                                               

Frederik I od Švedske

Frederik I rođen kao Friedrich od Hessen-Kassela, bio je Švedski kralj od 1720. do svoje smrti - 1751. Frederik je bio prvi švedski moderni monarh koji je vladao u sjeni vlastitog parlamenta.

                                               

Christian Frederik Molbech

Christian Knud Frederik Molbech bio je danski književnik i prevodilac. Najpoznatiji je po kazališnom komadu Ambrosius i prijevodu Danteove Božanstvene komedije na danski jezik. Njegov sin Oluf Christian Molbech se također bavio književnošću.

                                               

Frederick Soddy

Frederik Sodi je engleski radiohemičar. Dobio je Nobelovu nagradu za hemiju 1921. za istraživanja radioaktivnog raspada i posebno za formulaciju teorije izotopa.

                                               

Frédéric Chopin

Frederik Fransoa Šopen, je bio poljski kompozitor i pijanista . Najistaknutiji predstavnik poljske muzičke kulture i jedan od najznačajnijih pijanista i kompozitora svih vremena. U svojoj dvadesetoj godini Frederik Šopen se seli u Pariz sa ciljem ...

                                               

Fredericksburg, Virginia

Frederiksburg je grad u američkoj saveznoj državi Virdžinija. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 24.286 stanovnika.

                                               

Fredericksburg, Texas

Za ostale upotrebe, v. Fredericksburg razvrstavanje. Fredericksburg je grad u američkoj saveznoj državi Teksas. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 10.530 stanovnika.

                                               

Trevor Bolder

Trevor Bolder bio je britanski hard rock basist, poznat po svojoj dugoj saradnji sa grupom Uriah Heep. Također je bio član engleske rock grupe David Bowie & The Spiders from Mars. 21. maja, 2013. godine, Trevor Bolder je preminuo nakon duge borbe ...

                                               

Anthony Mackie

Entoni Maki američki je filmski, televizijski i pozorišni glumac. Filmsku karijeru započeo je ulogom u drami 8 milja iz 2002. Glavna uloga u filmu Brat bratu iz 2003. donela mu je nominaciju za nagradu Spirit, za koju je ponovo bio nominovan za s ...

                                               

Popis albuma (S)

Salome Clausen –.Moji 2005 Sons and Daughters – The Repulsion Box 2005 Styx – Big Bang Theory 2005 Şebnem Ferah – Kelimeler Yetse The Sea and Cake – One Bedroom 2003 Spirit of the West – Open Heart Symphony 1996 Savatage – Streets: A Rock Opera 1 ...

                                               

39. dodjela Oscara

39. dodjela Oscara je održana 10. aprila 1967. u dvorani Santa Monica Civic Auditorium u Santa Monici. Na njoj je losanđeleska Akademija odala priznanje najboljim filmskim ostvarenjima premijerno prikazanim u periodu od 1. januara do 31. decembra ...

                                               

Zvijezde pjevaju

Zvijezde pjevaju je hrvatska zabavno-pjevačka televizijska emisija čiji su voditelji Barbara Kolar i Duško Ćurlić. Predstavlja hrvatsku inačicu britanske TV-emisije Just the Two of Us.

                                               

Fredonia, Alabama

Fredonia je naseljeno područje za statističke svrhe u američkoj saveznoj državi Alabama. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 199 stanovnika.

                                               

Fremont, Nebraska

Za ostale upotrebe, v. Fremont razvrstavanje. Fremont je grad u američkoj saveznoj državi Nebraska. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 26.397 stanovnika.

                                               

Union City, California

Za ostale upotrebe, v. Union City razvrstavanje. Union City je grad u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 69.516 stanovnika.

                                               

San Leandro, California

Za ostale upotrebe, v. San Leandro razvrstavanje. San Leandro je grad u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 84.950 stanovnika.

                                               

Sunol, California

Za ostale upotrebe, v. Sunol razvrstavanje. Sunol je naseljeno područje za statističke svrhe u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 913 stanovnika.

                                               

Fairview, California

Za ostale upotrebe, v. Fairview razvrstavanje. Fairview je naseljeno područje za statističke svrhe u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 10.003 stanovnika.

                                               

Ashland, California

Za ostale upotrebe, v. Ashland razvrstavanje. Ashland je naseljeno područje za statističke svrhe u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 21.925 stanovnika.

                                               

Snyder, Nebraska

Za ostale upotrebe, v. Snyder razvrstavanje. Snyder je selo u američkoj saveznoj državi Nebraska. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 300 stanovnika.

                                               

Inglewood, Nebraska

Za ostale upotrebe, v. Inglewood razvrstavanje. Inglewood je selo u američkoj saveznoj državi Nebraska. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 325 stanovnika.

                                               

Hooper, Nebraska

Za ostale upotrebe, v. Hooper razvrstavanje. Hooper je grad u američkoj saveznoj državi Nebraska. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 830 stanovnika.

                                               

Winslow, Nebraska

Za ostale upotrebe, v. Winslow razvrstavanje. Winslow je selo u američkoj saveznoj državi Nebraska. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 103 stanovnika.

                                               

Nickerson, Nebraska

Za ostale upotrebe, v. Nickerson razvrstavanje. Nickerson je selo u američkoj saveznoj državi Nebraska. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 369 stanovnika.

                                               

Frinih (pisac tragedija)

Frinih, sin Polifradmonov bio je starogrčki dramski pisac koji je živio početkom krajem 6. i početkom 5. vijeka pne. u Ateni. Tradicija govori kako je bio Tespisov učenik i jedan od najranijih pisaca grčke tragedije, a neki od antičkih izvora čak ...

                                               

Frinih (komediograf)

Za ostala značenja, v. Frinih. Frinih bio je atinski komediograf, sin Eunomidov, pripadnik "druge generacije onih koji su stvarali u okviru stare komedije". Na istom mestu u Sudi nalazi se podatak da je prvu svoju komediju prikazao na pozornici 4 ...

                                               

411. pne.

Godina 411. pne. bila je godina predjulijanskog rimskog kalendara. U rimskoj državi bila je poznata kao Godina konzulstva Mugilana i Rutila. Oznaka 411. pne. za ovu godinu se koristila od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini ...

                                               

Amorg od Karije (pretendent)

Amorg od Karije je bio nezakoniti sin Pisutna, satrapa Lidije. Kao satrap Karije Nastavio je očevu pobunu protiv Darija II., vladara Perzijskog Carstva.

                                               

Elije Merid

Elije Merid bio je starogrčki gramatičar i leksikograf aticističkog pravca, zbog čega je poznat i pod nadimkom Aticista.

                                               

Hetera

Za elitnu makedonsku konjicu hetairoi, "drugovi", v. Konjička družina. U antičkoj Grčkoj hetere su bile kurtizane, odnosno sofisticirane družice bogatih muškaraca ili elitne prostitutke. Na temelju antičkih izvora se može zaključiti kako je staro ...

                                               

Toma Magistar

Toma Magistar, u monaštvu poznat kao Teodul, bio je vizantijski filolog i gramatičar. Jedno vreme bio je savetnik i pomoćnik vizantijskog cara Andronika II Paleologa, ali se onda povukao u manastir i posvetio se filološkom radu.

                                               

Posidip iz Kasandreje

Posidip, rođen u Kasandreji u Makedoniji, bio je komediograf koji je stvarao u okviru nove atičke komedije. Prvi put je svoju komediju postavio na pozornicu 289. pne., i otada je osvojio četiri pobede na dionizijskim dramskim nadmetanjima. Prema ...

                                               

Lais iz Hikare

Laida iz Hikare bila je starogrčka kurtizana. Historičari vjeruju da je bila rodom iz Hikare. Nešto ranije je živjela istoimena hetera poznata kao Laida iz Korinta, pa ih antički izvori znaju često miješati. O njoj postoje brojne anegdote. Jedna ...

                                               

Lefkada (grad)

Lefkada je glavni grad istoimenog otoka Lefkade i prefekture Lefkada u zapadnoj Grčkoj u Periferiji Jonski otoci. Grad je po popisu iz 2001. godine imao 6 903 stanovnika. Općina Lefkada se prostire na sjeveru i sjeveroistoku otoka Lefkada na povr ...

                                               

Teatarske maske

Maske bile su važan rekvizit u antičkom teatru, pošto su ih grčki i rimski glumci nosili u gotovo svim dramskim izvedbama. Taj običaj vuče poreklo iz prakse bojanja lica određenim sokovima i bojama i iz prerušavanja na svetkovinama u čast Dionisa ...

                                               

Tridesetorica tirana

Tridesetorica tirana naziv je za lakonofilsku oligarhijsku grupaciju koja je došla na vlast u antičkoj Atini nakon atinskog poraza u peloponeskom ratu 404. godine st. e. Vodeći članovi ove oligarhijske grupe bili su Teramen i Kritija, od kojih je ...

                                               

Freeport, California

Za ostale upotrebe, v. Freeport razvrstavanje. Freeport je naseljeno područje za statističke svrhe u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 38 stanovnika.

                                               

Freeport, Illinois

Za ostale upotrebe, v. Freeport razvrstavanje. Freeport je град u američkoj saveznoj državi Ilinois. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 25.638 stanovnika.

                                               

Frontier Marshal (film, 1939)

Frontier Marshal je američki crno-bijeli vestern film snimljen 1939. u režiji Allana Dwana. Predstavlja drugu po redu ekranizaciju Wyatt Earp: Frontier Marshal, biografske knjige Stuarta N. Lakea posvećene znamenitom šerifu i pustolovu Wyatta Ear ...

                                               

Wyatt Earp: Frontier Marshal

Wyatt Earp: Frontier Marshal (sh. Wyatt Earp: Šerif na Granici je biografska knjiga koju je 1931. godine objavio američki publicist Stuart N. Lake, poznata kao jedno od najuticajnijih, ali i najkontroverznijih djela posvećenih historiji Divljeg z ...

                                               

Stuart N. Lake

Stuart Nathaniel Lake bio je američki književnik, publicist i filmski scenarist, poznat po djelima posvećenim Divljem zapadu, kao i scenarijima za nekoliko klasičnih vestern filmova. Njegovo najpoznatije djelo je Wyatt Earp: Frontier Marshal, bio ...

                                               

Obračun kod O.K. Corrala

Obračun kod O.K. Corrala je incident, odnosno sukob vatrenim oružjem koji se dogodio 26. oktobra 1881. na ulici grada Tombstone na teritoriji Arizona u SAD, a koji se smatra najpoznatijim od svih oružanih sukoba u historiji američkog Divljeg zapa ...

                                               

1939. na filmu

1939. se tradicionalno smatra jednom od najvažnijih, odnosno "najvećih" godina u historiji filma. Kao glavni razlog za to se navodi izuzetno veliki broj žanrovski i tematski raznovrsnih hollywoodskih ostvarenja koja su se, u odnosu na ranije i ka ...

                                               

Cesar Romero

Cesar Julio Romero, Jr. bio je američki filmski i televizijski glumac kubanskog porijekla, najpoznatiji po ulozi Jokera u TV-seriji Batman.

                                               

Allan Dwan

Allan Dwan bio je američkifilmski režiser, producent i scenarist rodom iz Kanade, poznat po dugoj karijeri koja je uključivala prve godine postojanja Hollywooda.

                                               

Lon Chaney Jr.

Lon Chaney, Jr., pravim imenom Chreighton Tull Cheney, bio je američki glumac, najpoznatiji po ulozi Vukodlaka u seriji holivudskih horor-filmova 1940-ih. Odrastao je kao sin slavnog glumca Lona Cheneya Seniora čije je ime preuzeo godine 1935.