ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 267
                                               

Berchtesgaden

Berhtesgaden je grad u njemačkoj saveznoj državi Bavarska. Jedno je od 15 opštinskih središta okruga Berhtesgadener Land. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 7.662 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 9172116.

                                               

Eltmann

Eltman je grad u njemačkoj saveznoj državi Bavarska. Jedno je od 26 opštinskih središta okruga Hasberge. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 5.324 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 9674133.

                                               

Neuenbürg

Nojenbirg je grad u njemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg. Jedno je od 28 opštinskih središta okruga Enckrajs. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 7.566 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 8236043.

                                               

Gütersloh

Gitersloh je grad u njemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija. Jedno je od 11 opštinskih središta okruga Giterslo. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 96.343 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 5754008, NUTS i LOCODE kod.

                                               

Pappenheim

Papenhajm je grad u njemačkoj saveznoj državi Bavarska. Jedno je od 27 opštinskih središta okruga Vajsenburg-Guncenhauzen. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 4.132 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 9577158.

                                               

Helmstedt

Helmštet je grad u njemačkoj saveznoj državi Donja Saksonija. Jedno je od 26 opštinskih središta okruga Helmštet. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 24.402 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 3154010.

                                               

Diedorf (Schwaben)

Didorf je grad u njemačkoj saveznoj državi Bavarska. Jedno je od 46 opštinskih središta okruga Augsburg. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 9.896 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 9772130.

                                               

Bonndorf im Schwarzwald

Bondorf im Švarcvald je grad u njemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg. Jedno je od 32 opštinska središta okruga Valdshut. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 6.935 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 8337022.

                                               

Osterwieck

Ostervik je grad u njemačkoj saveznoj državi Saksonija-Anhalt. Jedno je od 20 opštinskih središta okruga Harc. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 12.348 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 15085230.

                                               

Höxter

Hekster je grad u njemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija. Jedno je od 10 opštinskih središta okruga Hekster. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 31.628 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 5762020, NUTS i LOCODE kod.

                                               

Niedenstein

Nidenštajn je grad u njemačkoj saveznoj državi Hesen. Jedno je od 27 opštinskih središta okruga Švalm-Eder. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 5.393 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 6634018.

                                               

Gunzenhausen

Guncenhauzen je grad u njemačkoj saveznoj državi Bavarska. Jedno je od 27 opštinskih središta okruga Vajsenburg-Guncenhauzen. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 16.202 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 9577136.

                                               

Walldürn

Valdirn je grad u njemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg. Jedno je od 27 opštinskih središta okruga Nekar-Odenvald. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 11.848 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 8225109.

                                               

Meersburg

Mersburg je grad u njemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg. Jedno je od 23 opštinska središta okruga Bodenze. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 5.617 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 8435036.

                                               

Waldenbuch

Valdenbuh je grad u njemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg. Jedno je od 25 opštinskih središta okruga Beblingen. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 8.571 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 8115048.

                                               

Hechingen

Hehingen je grad u njemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg. Jedno je od 25 opštinskih središta okruga Colernalb. Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 19.150 stanovnika. Posjeduje regionalnu šifru 8417031.

                                               

Cape Coast

Cape Coast grad je u Gani, glavni grad regije Central. Nalazi se na obali Gvinejskog zaljeva, 130 km jugozapadno od Accre i 60 km istočno od Sekondi-Takoradija. Grad ima zanimljivu prošlost, u kojoj je od 16. stoljeća bio naizmjenice pod upravom ...

                                               

Yavne

Za vjerski kibuc v. Kvutzat Yavne. Za grad sličnog imena v. Gan Yavne. Yavne je grad u Centralnom distriktu Izraela. Prewma Izraelskom centralnom birou za statoistiku, krajem 2007. je imao 32.200. stanovnika

                                               

Zhangye

Zhangye je grad na razini prefekture u krajnjem zapadnom dijelu kineske provincije Gansu. U prošlosti je bio poznat kao Ganzhou 甘州, a čije se ime zadržalo u obliku distrikta Ganzhou te imena Gan u provinciji Gansu. U Putovanjima Marka Pola, zna ...

                                               

Bojador

Bojador leži pored istoimenog rta nedaleko od atlanske obale u Zapadnoj Sahari, udaljen oko 200 km jugozapadno od svog glavnog grada El Aaiúna i oko 340 km sjeveoistočno od Dakhle.

                                               

Jupiter Inlet Colony, Florida

Džupiter Inlet Koloni je gradić u američkoj saveznoj državi Florida. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 400 stanovnika.

                                               

Pride 27

PRIDE 27: Inferno je bila manifestacija mješovitih borilačkih vještina organizirana od strane PRIDE Fighting Championships organizacije. Događaj se održao 1. veljače, 2004. u Osaka Castle Hall-u Yokohami, Japan.

                                               

Mecovo

Mecovo, bivši Mecovon, je grad u Periferiji Epir u Pindskom gorju na sjeveru Grčke. Mecovo je planinski gradić na putu između Janjine na zapadu i Meteore na jugoistoku. Mecovo je najveće središte vlaha i njihova načina života u današnjoj Grčkoj. ...

                                               

Mende (Grčka)

Mende je bio drevni grčki grad smješten na zapadnoj obali poluotoka Pallene u Halkidika nasuprot obale Pierije preko Solunskog zaljeva. U blizini se nalazi suveremeni grad Kalandra.

                                               

Bitka kod Mikale

Bitka kod Mikale bila je jedna od dvije velike bitke kojima je okončana perzijska kontrola Grčke tokom Grčko-perzijskih ratova. Bitka se odvijala 27. 8. 479. pne. na padinama planine Mikala suprotno od Samosa na kopnu Jonije. Bitka kod Mikale rez ...

                                               

Ambrakijski zaljev

Zaljev je dug oko 40 km i širok oko 15 km, to je jedan od najvećih zatvorenih zaljeva u Grčkoj. Gradovi Preveza, Amfilohija, i Vonica leže na obalama Ambracijskog zaljeva, zaljev ima oko 500 km². Ulaz u zaljev je 700 metara širok morski kanal izm ...

                                               

Gition

Gytheio je gradić u prefekturi Lakonija u Grčkoj, poznat po tome što je vijekovima bio luka Sparte udaljene nekih 40 km away. Gytheio je imao izuzetnu stratešku važnost sve dok ga krajem antike ili početkom srednjeg vijeka nije uništio potres. Da ...

                                               

Kleruhija

Kleruhija je u antičkoj Grčkoj bio naziv za specifičan tip kolonije, a koga je razvila Atena. Izraz dolazi od grčke riječi κληροῦχος, klērouchos, doslovno "zemljoposjednik". Za razliku od većine starogrčkih kolonija, koje su sticale nezavisnost u ...

                                               

Evrotas

Evrotas ili Eurotas je rijeka na Peloponezu u južnoj Grčkoj. Evrotas izvire na padinama Tajgetskog gorja kod mjesta Skorcinos, na granici prefektura Lakonija i Arkadije. Od izvora rijeka teče gotovo ravno prema jugu 82 km, koritom probijenim izme ...

                                               

Saronski zaljev

Zaljev se prostire između zapadne obale poluotoka Atike i istočne obale poluotoka Peloponeza. Prema jugu prostire se otvoreno more, dok je sa sjeverne strane granica zaljeva, Korintska prevlaka i istočni ulaz u Korintski kanal. U središnjem dijel ...

                                               

Nemeja (grad)

Bila je najada sa izvora u gradu Nemeji na Argosu i prema Pausaniji, najstarija kćerka rečnog boga Asopa. Plutarh ju je opisao kao boginju grada koji je nosio njeno ime. Osim što je poistovećena sa Pandijom, poistovećena je i sa nimfom Langijom. ...

                                               

Toroni

Toroni, drevni: Torone je drevni grčki grad na jugozapadnom dijelu poluotoka Sithonia na Halkidici, 20 km pred Neos Marmaras i 3 km pred Porto Koufo, gdje se nalazi jedna od najvećih prirodnih luka u Grčkoj.

                                               

Louros

Za istoimenu rijeku v. Louros Louros grčki: Λούρος je gradić i sjedište istoimene općine u Grčkoj, koji administrativno pripada prefekturi Preveza u periferiji Epir. Sam grad Louros ima 2.044 stanovnika, a površina općine iznosi 176.075 km² s uku ...

                                               

Tajget

Tajget, latinski: Taygetus, također Taugetus ili Taigetus), poznat jos i kao Pentadaktil je planinski lanac na poluotoku Peloponez u južnoj Grčkoj. Predstavlja najvišu planinu na Peloponezu, čiji vrh Prorok Nikola, ima nadmorsku visinu od 2407 m. ...

                                               

Abdera

Abdera je bila antički grčki grad i pristanište na Egejskom moru u Trakiji. Nalazila se nedaleko od ušća reke Nestos u Egejsko more, naspram ostrva Tasosa. Mesto se nalazi na kordinatama 40°57′SGŠ 24°59′IGD. Savremena opština Abdera ili Avdira im ...

                                               

Pisindelis

Pisindelis je bio satrap odnosno vladar iz grada Halikarnasa u Kariji, uz istočnu obalu Egejskog mora. O njegovom životu malo je poznato, a spominje se samo u kontekstu njegovih prethodnika, odnosno nasljednika. Njegova majka bila je Artemizija I ...

                                               

Dime (Grčka)

Dime je bio drevni grčki grad u Ahaji, poznat kao najzapadniji član Ahajskog saveza. Prvi znameniti građanin bio je Ebota, za koga se govorilo da je prvi Ahajac koji je pobijedio na Olimpijskim igrama. Zbog toga je slavljen, ali je istovremeno dr ...

                                               

Tav

Tav je 22. i zadnje slovo hebrejskog pisma i ima brojčanu vrijednost od 400. U modernom hebrejskom pismu se ne razlikuje između slova Tet i Tav. Po međunarodnoj fonetskoj abecedi se Tav izgovara kao. Prije se pravila razlika između tvrdom i mekom ...

                                               

Bitka kod Efeza (498. pne)

Bitka kod Efeza se odigrala za vrijeme Jonskog ustanka. U njoj je satrap Artafern porazio snage pobunjenih jonskih Grka te se tako osvetio za uništenje Sarda.

                                               

Alkiona (Plejada)

Alkiona bila je, u grčkoj mitologiji, kći Atlanta i Plejone i jedna od sedam Plejada. Alkiona je Posejdonu rodila nekoliko dece, koja se u izvorima različito navode: Hirijej, Lik, Hiperenor i Etusa; Hiperet i Anta, Glauk; te Epopej. Njeni sinovi ...

                                               

Oropos

Oropos ili Orop je grčki lučki grad i istoimena općina na obali Južnog Eubejskog zaljeva u Atici, nasuprot Eretriji. Oropos je smješten sjeverno od Avlone i Atene, istočno od Tebe i jugoistočno od Halkide. Oropos je povezan na cestu koja vodi od ...

                                               

Lehaj

Lehaj ili Lehajon, također: Lecheo, stariji oblici: Lechaion, Lechaeum je naselje u općini Assos-Lechaio u prefekturi Korint u Grčkoj. Udaljen je oko 4-5 km zapadno od Korinta. Najpoznatije je kao luka iz antičkog perioda, te poprište bitke kod L ...

                                               

Pamvotida

Jezero se nalazi u središtu Prefekture Janjina u Grčkoj. Leži u pravcu sjeverozapad-jugoistok. Na zapadu jezera nalazi se grad Janjina, na sjevernim obalama jezera leži naselje Perama. Preostali dio obale je poljoprivredno zemljište i šume. Uz je ...

                                               

Tespija

Tespija je bio drevni grčki grad u Beotiji. Nalazio se na visoravni koja se pružala na istok od podnožja planine Helikon prema Tebi. Kroz historiju je bila poznata kao suparnik i neprijatelj Tebe. Za vrijeme Kserksovog pohoda na Grčku 480. pne., ...

                                               

Ligdamis II

Ligdamis II. je bio satrap Karije u službi Perzijskog Carstva tokom druge polovice 5. stoljeća pne. Bio je sin Pisindelisa, odnosno unuk karijske vladarice Artemizije I. Zbog tiranije Ligdamisa II. u Halikarnasu, grčki povjesničar Herodot se oko ...

                                               

Hekatompil

Hekatompil je bio drevni grad u Velikom Horasanu u Iranu, poznat kao prijestolnica Partske Monarhije. Antički izvori navode da se u njemu 330. pne. na svom pohodu zaustavio Aleksandar Veliki, da je potom bio pod seleukidskom vlašću. Godine 238. p ...

                                               

Flijunt

Flijunt je bio drevni grčki grad smješten na sjeverozapadu Argolide na Peloponezu. Iako blizu Argosa, postao je tradicionalan saveznik Sparte i član Peloponeskog saveza. Kao i mnogi grčki polisi u 4. vijeku pne., Flijunt je bio poprište sukoba de ...

                                               

Drevna muzika

Drevna muzika predstavlja historijsko muzičko razdoblje do približno 476. godine. Najstarija pronađena pjesma je u Mezopotamiji, u gradu Ur. Instrumenti Mezopotamije bili su harfa, lira, lutnja, frula, gajde i bubnjevi. U Staroj Grčkoj već dolazi ...

                                               

Pedas

Pedas bilo je ime nekoliko mesta i ličnosti u grčkoj mitologiji, koje se pojavljuju u vezi s trojanskim ratom u Homerovoj Ilijadi.

                                               

Fera

Fera je bio drevni grčki grad u jugoistočnoj Tesaliji. U mitologiji je najpoznatiji kao dom kralja Admeta, čiju je suprugu Alkestidu Heraklo išao izbavljati iz Hada. U historiji je najpoznatije kao sjedište Jasona i Aleksandra iz Fere - tirana ko ...